Незаконна реставрація: Росія знищує культурну спадщину України в Криму

20:20 12.08.2024

Дев’ятий рік продовжується вбивча “реставрація” окупантами Ханського палацу в Бахчисараї.

Як інформує видання «Флот 2017» про це пише “Кримський вітер”, територію Херсонесу Таврійського окупанти осквернили новобудовою – пам’ятник ЮНЕСКО залили бетоном. Це улюблений проект путіна в Криму, реалізований його найближчим оточенням.

На думку кандидатки історичних наук, старшої наукової співробітниці Інституту археології НАНУ, керівника Інкерманської археологічної експедиції Евеліни Кравченко, Росіяни фактично знищують ханський палац у Бахчисараї, називаючи це “ремонтно-реставраційними роботами”.

Ханський палац у Бахчисараї

Це єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури, у 1532—1783 рр. родова резиденція правителів Кримського ханства — династії Ґераїв.

Архітектурний стиль палацу продовжує традиції османської архітектури XVI—XVII століть. Головна архітектурна ідея — втілення мусульманського уявлення про райський сад на землі. “Бахчисарай” перекладається з кримськотатарської мови як “палац-сад” (bağça — сад, saray — палац).

Бахчисарайський палац — пам’ятка історії та культури всесвітнього значення, в Україні офіційно визнана пам’яткою національного значення і внесена Україною до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ще на цю тему