В Україні, Молдові та Румунії викрили мережу шахрайських колцентрів з оборотом €1,2 мільйона

11:20 14.08.2024

Правоохоронці з України, Румунії та Молдови поклали край діяльності мережі міжнародних шахрайських колцентрів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Зазначається, що в межах міжнародної співпраці за процесуального керівництва ОГП українські правоохоронці спільно з колегами з Європолу, Євроюсту та правоохоронних органів Республіки Молдова і Румунії ліквідували діяльність шахрайських колцентрів, учасники яких виманювали у громадян гроші (ст. 190 Кримінального кодексу України).


Декілька громадян України разом з представниками інших держав забезпечували роботу чотирьох колцентрів чисельністю близько 400 осіб у Молдові. Вони пропонували інвестувати кошти у псевдоброкерські проєкти й обіцяли високі заробітки після здійснення невеликих вкладів.


У рекламних оголошеннях зловмисники використовували зображення знаменитостей або офіційні логотипи великих місцевих банків. Це викликало у потенційних потерпілих довіру та дозволило ошукати велику кількість людей.

Учасники злочинної групи пропонували потерпілим встановити на телефони мобільні додатки, які дозволяли шахраям отримати доступ до банківських рахунків потерпілих та переводити з них гроші.


За такою шахрайською схемою зловмисники ошукали потерпілих на суму понад 1,2 млн євро.

Правоохоронці України, Румунії та Молдови одночасно провели спецоперацію з ліквідації діяльності шахрайських колцентрів. Відбулося близько 70 обшуків (у тому числі дев’ять – на території України) у приміщеннях колцентрів, в офісних будівлях, а також у помешканнях та автомобілях фігурантів.

Вилучено понад 100 комп’ютерів, системні блоки, десятки телефонів, банківські картки, вогнепальну зброю, 10 автомобілів та близько 35 тис. доларів США. У Києві українські правоохоронці вилучили компʼютерну техніку, засоби звʼязку, а також понад 2,4 млн грн у гривневому еквіваленті.

Загалом у Молдові затримали 12 учасників організованої злочинної групи, у тому числі двох громадян України.


Правоохоронці продовжують збір доказової бази для встановлення повного кола причетних до злочинної діяльності осіб та притягнення їх до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці затримали в Харкові організатора та чотирьох учасників шахрайського колцентру, які ошукали громадян Латвії майже на 11 млн грн.

Ще на цю тему