За матеріалами СБУ 12 років тюрми отримав гендиректор мережі кремлівських «ЗМІ»

16:20 14.08.2024

За матеріалами СБУ 12 років тюрми отримав гендиректор мережі кремлівських «ЗМІ», яка займається пропагандою на тимчасово окупованих територіях України.

Завдяки доказовій базі Служби безпеки заочний термін ув’язнення отримав керівник так званої «телерадіокомпанії «Крим»» у тимчасово окупованому Сімферополі повідомляе Головне управління СБУ в АР Крим у Фейсбуці.

Після повномасштабного вторгнення рф загарбницька ТРК функціонує як єдина медійна платформа для поширення кремлівської пропаганди в тимчасово захопленій частині півдня України.

Навесні 2022 року фігурант організував трансляцію так званої «телерадіокомпанії» майже на всій тимчасово захопленій частині території нашої держави. Наразі до структури окупаційної установи входить 16 російських інформресурсів.

Під керівництвом колаборанта у студіях ворожої ТРК монтували фейкові репортажі з передової та постановочні сюжети на підтримку фейкових плебісцитів 2022 і 2023 років.

В ефірах підконтрольних телеканалів він неодноразово закликав мешканців окупованих територій приєднуватись до незаконних збройних формувань рф та виступав за негайну депортацію кримчан, які незгодні з режимом кремля.

За даними слідства, ворожий поплічник добровільно пішов на співпрацю з агресором одразу після захоплення українського півострова у 2014 році. За це його з початку призначили «головним редактором» російського телеканалу «перший кримський».

Згодом колаборант став «заступником міністра інформації і зв’язку» окупаційної адміністрації рф на українському півострові, а в квітні 2020 року – «гендиректором ТРК «Крим»».

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти його злочинної діяльності проти державної безпеки України.
На підставі зібраних слідчими Служби безпеки доказів суд визнав зловмисника винним за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);

ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);

ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Його заочно засуджено до 12 років ув’язнення.
Оскільки фігурант перебуває на тимчасово окупованій території на півдні України, тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.
Розслідування проводили співробітники СБ України в АР Крим за процесуального
керівництва Прокуратури в АР Крим та м. Севастополі.

Ще на цю тему