Індія в червні збільшила частку російської нафти в загальному імпорті

09:00 15.08.2024

Індія в червні збільшила частку постачання нафти з Росії в загальному обсязі імпорту цієї сировини до 45% з 41% у травні.

Про це йдеться у звіті ОПЕК, пише БізнесЦензор з посиланням на enkorr.

За даними аналітичного агентства Kpler, Ірак забезпечив 17% поставок нафти, а Саудівська Аравія – 9%. Загальний обсяг імпорту нафти Індією в червні знизився на 13% порівняно з травнем – до 4,5 млн барелів на добу (б/д).

Крім того, в червні Росія забезпечила 18% загального обсягу імпорту нафти Китаєм проти 19% у травні. На Саудівську Аравію припало 15% постачань, на Малайзію – 13%, на Ірак – 11%. Загалом імпорт нафти Китаєм у червні зріс на 2% і становив 11,3 млн б/д.

У липні повідомлялося, що індійські нафтопереробники могли заощадити щонайменше $10,5 млрд, купуючи російську нафту за зниженими цінами після початку розв'язаної Росією війни проти України в лютому 2022 року.

Раніше російський віцепрем'єр Александр Новак підтверджував, що Росія та Індія розглядають можливість укладання довгострокового контракту на постачання нафти.

Наприкінці травня повідомлялося, що оператор найбільшого в світі нафтопереробного комплексу – індійська компанія Reliance Industries – уклала однорічну угоду з російською "Роснєфтью" про закупівлю принаймні 3 млн барелів нафти на місяць.

До того стало відомо, що знижки на російську нафту допомогли Індії заощадити понад $25 млрд у фінансовому році, що закінчився 31 березня, порівняно з 2022-2023 роками.
 

Ще на цю тему