Депутата Держдуми РФ, «ексвіцеспікера Госсовєта Криму» Бахарєва засуджено до 14 років позбавлення волі за держзраду

14:40 15.08.2024

Подільський районний суд Києва оголосив вирок колишньому депутату Верховної Ради Криму, який навесні 2014 року порушив присягу та підтримав окупацію Криму Росією. 

За інформацією Центру журналістських розслідувань, до 14 років позбавлення волі засуджено Костянтина Бахарєва, який під час окупації обійняв посаду «віцеспікера Госсовєта Криму», а нині є депутатом Держдуми Федеральних Зборів РФ.

Вирок було винесено 8 серпня. 

Костянтин Бахарєв, в минулому – спадковий власник пропагандистського видання «Крымская правда», член Партії регіонів і «віцеспікер Госсовєта Крыму». Нині він є керівником Південної міжрегіональної координаційної ради партії «Единая Россия», першим заступником голови Комітету Держдуми РФ з фінансового ринку.

За матеріалами справи, Костянтин Бахарєв як депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим VI скликання 6 березня 2014 року взяв участь у засіданні Верховної Ради АРК, на якому було прийнято постанову «Про проведення загальнокримського референдуму» та 11 березня, де прийнято постанову «Про Декларацію про незалежність Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», відповідно до якої «у разі якщо в результаті прямого волевиявлення народів Криму що має відбутися 16 березня 2014 року буде ухвалене рішення про входження Криму, включаючи Автономну Республіку Крим до складу Росії, Крим після референдуму буде оголошений незалежною й суверенною державою з республіканською формою правління».

Також Костянтин Бахарєв підтримав і всі наступні незаконні постанови: «Про незалежність Криму», згідно з якою створено нелегітимне державне утворення «Республіка Крим», та «Про правонаступництво Республіки Крим».

11 квітня Бахарєв взяв участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Государственный Совет Республики Крым», на якому 88 колишніми депутатами Верховної Ради АРК одноголосно прийнято так звану «Конституцию Республики Крым», як суб`єкта Російської Федерації.

Подільський райсуд Києва визнав Костянтина Бахарєва винним у державній зраді та засудив до 14 років позбавлення волі. Вирок оголошено заочно.

Наразі Костянтин Бахарєв також є підозрюваним в іншій кримінальній справі – про посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. За матеріалами слідства, у 2022 році громадянин України Костянтин Бахарєв, будучи депутатом Державної Думи РФ, взяв участь у авторській програмі ведучої пропагандистського телеканалу «Міллет» у місті Сімферополі, під час якого закликав до окупації України.
 


 

Ще на цю тему