У липні Росія збільшила морський експорт нафтопродуктів на 1%

16:20 15.08.2024

У липні 2024 року росія збільшила експорт нафтопродуктів через свої морські порти на 1,1% у добовому вираженні до попереднього місяця — до 9,289 млн тонн — на тлі зростання завантаження деяких російських НПЗ після завершення ремонтів.

Про це свідчать дані джерел і розрахунки Reuters, пише видання enkorr.

Порівняно з липнем 2023 року експортне перевалювання палива через порти рф впало на 12,7%.

Потужності первинного перероблення, що вибули, у липні у середньодобовому вираженні знизилися на 43,7% — до 81,8 тис. тонн на добу із 145,3 тис. тонн на добу у червні.

У липні поточного року експорт нафтопродуктів через балтійські порти «приморськ», «висоцьк», «санкт-петербург» та «усть-луга» скоротився на 4,6% у добовому вираженні на попередній місяць — до 5,034 млн тонн.

Постачання палива через арктичні порти «архангельськ» і «мурманськ» минулого місяця впали на 59,2% до червня — до 43,6 тис. тонн.

Південні порти Азовського й Чорного морів у липні збільшили експортне перевалювання нафтопродуктів на 17,5% до попереднього місяця — до 3,585 млн тонн, зокрема шляхом зростання відвантажень із чорноморського туапсе на 81,8% — до 0,965 млн тонн після виходу з простою туапсинського НПЗ «роснєфті».

17 травня на туапсинському НПЗ сталася пожежа після атаки безпілотних літальних апаратів (БпЛА), перероблення нафти й виробництво палива було припинено.

Завод відновив перероблення 1 липня після півторамісячного простою, проте в липні працював на зниженій майже вдвічі потужності, попри технічну справність, через низьку маржинальність випуску нафтопродуктів, за даними джерел Reuters.

Далекосхідні морські порти рф у липні 2024 року знизили експорт палива на 17,1% до червня — до 627,3 тис тонн, в основному через ремонтні роботи на комсомольському НПЗ «роснєфті», за даними джерел.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему