Росіяни збудували дерев'яний 56-метровий макет замість потопленого човна «Ростов-на-Дону» / Фото

17:40 15.08.2024

Увідкритому доступі з'явились супутникові знімки акваторії бази Чорноморського флоту РФ в тимчасово окупованому Севастополі, на яких зафіксовано одразу кілька специфічних речей.Невдачу окупантів в спробі приховати потоплення субмарини видно навіть із космосу

Найбільш примітна із них – як російські окупанти спробували замаскувати факт потоплення підводного човна "Ростов-на-Дону", про який Генеральний штаб ЗСУ повідомляв ще 2 серпня 2024 року. Як випливає із зображень, які навів OSINT-аналітик MT_Anderson, росіяни просто збудували дерев'яний макет субмарини.

Якість виготовлення цього макету говорить сама за себе, якщо його фейковість видно буквально із космосу. І тут мало просто сказати, що росіяни м'яко кажучи не допрацювали по деталям, щоб надати цьому макету хоч якусь видимість реалістичності.

Тут нюанс полягає навіть у тому, що навіть на супутниковому знімку чітко видно, що довжина корпусу цього макета складає усього 56 метрів, у той час як довжина корпусу підводного човна проекту 636.6 (до якого належав потоплений "Ростов-на-Дону") складає 73,8 метрів.

Якщо ж порівнювати наприклад із довжиною корпусу підводних човнів проекту 877, до якого належить субмарина "Алроса" зі складу ЧФ РФ (її статус на даний момент не до кінця ясний), то там також "нестиковка", бо тут мова про показник в 72,6 метрів.

Окремо цікавим є момент, як російські окупанти вирішили замаскувати місце, де лежить потоплений підводний човен "Ростов-на-Дону".

Вони вирішили просто накрити брезентом те місце, де ця субмарина лягла на дно після ураження ракетним озброєнням Сил оборони України. Можливо, вони сподівались таким чином створити враження, що по цьому підводному кораблю досі йдуть ремонтні роботи.

Звісно, і так потоплений корабель відремонтувати уже навряд чи можливо. Але це все заодно ілюструє, що росіяни навіть не намагаються підняти "Ростов-на-Дону" із дна акваторії тимчасово окупованого Севастополя, бо у них на це нема відповідних технічних можливостей.

 

Ще на цю тему