Епіфаній звернувся з пропозицією до предстоятеля Московської церкви Онуфрія

11:20 16.08.2024

Епіфаній запропонував митрополиту Онуфрію невідкладно розпочати діалог заради утвердження православної християнської віри

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній закликав очільника Московської церкви митрополита Онуфрія до діалогу про єднання.

Як інформує видання «Главком» відповідне звернення Епіфанія опубліковано на сайті ПЦУ.

«Бажаю поновити заклик від імені Православної церкви України до вас, владико, до ієрархів, духовенства і вірних, які визнають вас своїм предстоятелем: заради блага і утвердження православної християнської віри в Україні, заради церкви Христової, заради захисту істини від намагань спотворити її – невідкладно розпочати діалог», – каже він.

Як зазначив Епіфаній, собор у Святій Софії 15 грудня 2018 року творив канонічну основу для того, щоб Православна церква України, як помісна, отримала Томос про автокефалію від Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія.


Онуфрій додав, що через позицію Патріархату Москви частина православних не почула ще заклику єдності, але й серед тих, хто не перебуває в родині ПЦУ – зростає число охочих досягти цього.

Зокрема, Епіфаній закликав Онуфрія віддалятися від російської церкви та російського патріарха.

«Весь світ бачить, що патріархат Москви виявився глибоко отруєний псевдорелігійним вченням «русского міра», отруйним і смертоносним плодом якого стала нинішня страшна війна Росії проти України. Війна диявольська і безбожна, яку патріарх Москви назвав священною та благословив російського правителя і військо на всі ті злочини, які вони зробили і продовжують робити на нашій землі.

Тому, пізнавши вже явним і беззаперечним чином, що і корінь, і плід «русского міра» є злими – для всякого, хто істинно бажає зберегти чистоту Православ’я і хто дбає про благо Церкви має бути зрозумілим, що від цього зла слід віддалятися і не мати з цією темрявою жодної спільності», – додав він.


Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що готує рішення, яке «зміцнить українську духовну незалежність».

Теми:

Ще на цю тему