З початку повномасштабної війни Україна конфіскувала російських активів щонайменше на 15 млрд грн

12:30 17.08.2024

З початку повномасштабного вторгнення Україна конфіскувала російських активів щонайменше на 15 млрд грн.

Про це повідомив Фонд держмайна на запит Центру протидії корупції (ЦПК), передає Цензор.НЕТ.

"Серед них – майно російських олігархів Дерипаски, Ротенберга, Гінера, Шелкова, Євтушенкова, активи зрадників та пособників росіян Богуслаєва, Балицького, Сальдо, Януковича та ще десятків підсанкційних осіб", - розповіли у ЦПК.

Фонд держмайна на запит ЦПК повідомив, що вже отримав у своє управління 1175 об'єктів.

Балансова вартість цих активів становить 13,5 млрд грн. Крім того, Фонду були передані ще 686,5 млн грн на банківських рахунках, а також права вимоги на 40,9 млн грн.

Серед найбільших активів:

  • Миколаївський глиноземний завод і ще низка активів російського мільярдера Дерипаски;
  • один із провідних виробників газобетонних виробів в Україні - ТОВ "АЕРОК", який належав підсанкційному російському олігарху Молчанову;
  • 100% частки в статутному капіталі ТОВ "Вінницький авіаційний завод", "Вертольоти МСБ", 90,1% компанії "Страхова компанія Мотор-Гарант" та ще трьох компаній, які належать Богуслаєву та понад 630 млн грн;
  • столичний ТРЦ Ocean Plaza, який належав підсанкційним російським братам-олігархам Ротенбергам та їхнім бізнес-партнерам;
  • "ПентоПак Україна", що належав російсько-грецькому олігарху Саввіді. Його вже продали на відкритому акціоні за 103 млн доларів.

"Крім цього, конфіскували сотні інших обʼєктів рухомого і нерухомого майна, резиденцію Межигір'я, частки в статутних капіталах десятків юридичних осіб. Щоправда чимала частина з цих активів поки що знаходиться на тимчасово окупованих територіях", - додали у ЦПК. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему