В Україні судитимуть двох учасників «Самооборони Криму» за держраду – прокуратура

17:00 17.08.2024

В Україні судитимуть двох учасників незаконного збройного угрупування "Самооборона Криму", які перейшли на бік ворога та допомагали окуповувати півострів. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Про це у Телеграмі повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя, передає Укрінформ.

«Прокуратура автономії скерувала до суду обвинувальні акти стосовно двох учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму», що діяло у Криму під час активної фази окупації. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі», - йдеться у повідомленні.

Слідством встановлено, що у лютому 2014 року державою-окупантом ініційовано створення в Криму незаконних збройних формувань, що діяли під контролем російських спецслужб, маючи на меті сприяти вторгненню підрозділів збройних сил та інших силових формувань РФ на суверенну територію України.

Зокрема, завданням НЗФ «Самооборона Криму» була участь у силових діях шляхом блокування та захоплення об’єктів транспортної інфраструктури, військових об’єктів, органів державної влади та місцевого самоврядування України, а також підприємств, установ, організацій півострова.

Зазначається, що обвинувачені у лютому 2014 року добровільно вступили до НЗФ «Самооборона Криму». До їх обов’язків входило блокування вищенаведених об’єктів, патрулювання громадських місць, чергування на блокпостах та перевірки особистих документів громадян.

Один з обвинувачених, бувши «атаманом» ГО «Союз козаків Феодосійського регіону», яка входила до складу незаконного збройного формування, проводив агітацію військовослужбовців військової частини А 2272 у м. Феодосії щодо необхідності їхнього переходу на сторону окупаційної влади та здійснював блокування діяльності частини.

Іншого обвинуваченого призначено на посаду «генерального директора» «Державної казенної установи Республіки Крим «Кримський республіканський штаб Народного ополчення – народної дружини Республіки Крим», на якій він продовжував надавати допомогу військовослужбовцям збройних сил країни-агресора.

Окрім того, «самооборонівці» безпосередньо брали участь у підготовці та проведенні у березні 2014 року незаконного «референдуму» щодо приєднання території АР Крим до складу Російської Федерації.

За «заслуги» перед окупантами обвинувачені нагороджені медалями «За захист Криму», «За повернення Криму» та іншими нагородами.

«Дії обвинувачених кваліфіковано як: участь у не передбачених законом збройних формуваннях, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та державна зрада, (ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111, КК України)», - додали в прокуратурі.
 

Ще на цю тему