Видача національних карт росіянам і білорусам «не становить ризику» для безпеки ЄС – МЗС Угорщини

10:20 19.08.2024

Видача Угорщиною «національних карт» громадянам Росії та Білорусі «не становить жодного ризику для безпеки Шенгенської зони».

Про це заявив 18 серпня очільник МЗС країни Петер Сійярто, пише видання Радіо Свобода.

За словами очільника зовнішньополітичного відомства Угорщини, росіяни і білоруси, як і раніше, «піддаватимуться ретельним перевіркам при в'їзді та перебуванні в Угорщині».

При цьому Сійярто звинуватив колег із Північної Європи та країн Балтії у «кампанії брехні» щодо Будапешта. За його версією, «під цю кампанію підпадають будь-які твердження про відсутність подібних перевірок».

Раніше цього місяця Угорщина опублікувала подробиці нової системи швидкого оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію й Білорусь, для в’їзду країну без перевірок безпеки чи інших обмежень. У Будапешті заявили, що багато хто буде зайнятий на будівництві атомної електростанції, передбаченому контрактом з російським Росатомом.

Для громадян Росії немає заборони на в’їзд до ЄС і Шенгенської зони, куди також входять Норвегія і Швейцарія (які не є членами Євросоюзу), якщо вони мають дійсну візу і не мають зв’язків із президентом Росії Володимиром Путіним.

Але санкції Заходу у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну передбачають заборону на діяльність російських авіакомпаній у повітряному просторі ЄС, що ускладнює поїздки російських громадян до блоку. Водночас правила видачі дозволів на роботу є справою кожної країни-члена ЄС.
 

Ще на цю тему