Німеччина планує вперше за 20 років направити військові кораблі через Тайванську протоку

18:00 19.08.2024

Німеччина планує наступного місяця вперше за понад двадцять років направити два військові кораблі через спірну Тайванську протоку, ризикуючи спровокувати напруженість у відносинах з Пекіном.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Зазначається, що хоча Сполучені Штати, Канада та інші країни в останні місяці регулярно відправляють кораблі ВМС через спірну протоку, для німецького флоту це буде перший прохід протокою з 2002 року.

Командир оперативної групи ВМС Німеччини, у складі якої фрегат «Баден-Вюртемберг» і судно забезпечення «Франкфурт-на-Майні», контр-адмірал Аксель Шульц у телефонному інтерв’ю Reuters зазначив, що наразі кораблі чекають наказу з Берліна.

«Рішення ще не прийнято», - сказав він.

За словами Шульца, одним із ключових факторів для наказу на прохід протокою є хороші погодні умови.

«Ми показуємо тут наш прапор, щоб продемонструвати, що ми підтримуємо наших партнерів і друзів, нашу відданість порядку, заснованому на правилах, мирному вирішенню територіальних конфліктів та вільним і безпечним судноплавним шляхам», - заявив контр-адмірал.

Він розповів, що до отримання наказу кораблі планують зайти до Токіо та зробити зупинки в Південній Кореї і на Філіппінах, а також взяти участь у багатонаціональних навчаннях у регіоні разом із ВМС Франції, Індонезії, Італії, Японії, Малайзії, Сінгапуру, Філіппін та США.

Німеччина, для якої як Китай, так і Тайвань із його величезною індустрією мікросхем, є основними торговельними партнерами, вирішила приєднатися до інших західних країн і збільшити свою військову присутність у регіоні на тлі посилення територіальних претензій Пекіна.

У 2021 році німецький військовий корабель уперше за майже 20 років пройшов Південнокитайським морем, а минулого місяця німецькі ВПС направили винищувачі в Японію для проведення перших спільних навчань із японськими силами самооборони.

Шульц сказав, що не планує вживати жодних особливих заходів безпеки, коли військові кораблі під його командуванням перетинатимуть Тайванську протоку, назвавши це звичайним проходом, подібним до плавання через Ла-Манш або Північне море. Проте він не виключив, що будь-який прохід тайванською протокою ретельно відстежуватиметься Китаєм.


«Я очікую, що китайський флот і берегова охорона або морська поліція супроводжуватимуть нас», - сказав він та додав, що це звичайна практика для подібних випадків.

Китай заявляє про суверенітет над демократично керованим Тайванем і свою юрисдикцію над протокою шириною майже 180 км, яка розділяє материк та острів і є частиною Південнокитайського моря.

Натомість Тайвань, Сполучені Штати та їхні союзники вважають Тайванську протоку міжнародним водним шляхом, що не підпадає під одноосібний китайський суверенітет.
 

Ще на цю тему