Кримського політв'язня Зекір’яєва утримують в зоні для «злісних порушників» у російській в'язниці

20:20 19.08.2024

Кримськотатарського активіста Сервера Зекір'яєва, засудженого у «справі кримських мусульман» утримують в нелюдських умовах у російській в'язниці.

Про це у Фейсбуці повідомило Представництво президента в Криму, передає Укрінформ.

"Російські окупанти утримують кримського політв'язня Сервера Зекір’яєва в нелюдських умовах в російській в'язниці. Чоловіка впродовж кількох місяців безпідставно тримають в зоні для "злісних порушників", куди потрапляють викиди аміаку та вуглекислого газу із каналізаційної системи", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що через такі умови утримання в чоловіка погіршилося здоров'я, його рвало піною після вживання їжі, постійно паморочиться в голові та практично відсутній нормальний сон.

У жовтні 2017 року силовики РФ заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв та Ернес Аметов. Їм інкримінували участь у забороненій у Росії та тимчасово окупованому Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

У вересні 2020 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс вирок у другій бахчисарайській справі «Хізб ут-Тахрір»: від 13 до 19 років колонії суворого режиму. Серверу Зекір’яєву дали 13 років ув’язнення.
 

Ще на цю тему