Про дивні помилки провідних аналітичних центрів та економічних видань світу стосовно обсягів експорту російської сирої нафти – Андрій Клименко

20:14 20.08.2024

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews продовжує щоденно відстежувати ситуацію з морськими перевезеннями російської сирої нафти в Чорному морі.

Про «дивні помилки» провідних аналітичних центрів та економічних видань світу стосовно обсягів експорту російської сирої нафти на на своїй сторинці у Facebook пише Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews.

«На початку серпня Моніторингова група "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" і BlackSeaNews повідомляла про дивні помилки провідних аналітичних центрів та економічних видань світу стосовно обсягів експорту російської сирої нафти.

Вони (на відміну від нас) в липні цього року якось "не змогли побачити" цілих 23 танкери з 3 млн тонн російської сирої нафти, що вийшли з російських портів Чорного та Балтійського морів (див. пост від 5.08.2024).

Для відчуття всієї важливості та масштабу цієї теми (від якої, як ми не втомлюємось повторяти, залежить, коли закінчиться війна) спробуємо наочно проілюструвати, що таке Балтика і Чорне море. 

До речі, Президент України на зустрічі з дипломатичним корпусом 19.08.2024 в санкційній частині свого виступу зазначив, що "тіньовий танкерний флот Росії" (в розумінні нашому та ІМО, тобто той, що забезпечує нафтовий експорт, тобто "вічний двигун війни") справді "став новим викликом". Це дійсно так. Отже:

В липні 2024 року російську сиру нафту тільки з портів Балтики та Чорного моря (а є ще Північ та Далекий Схід) перевозили відповідно 92+27= 119 танкерів. Загальний обсяг 10,4 + 3,4 = 13,8 млн тонн.

Російські нафтопродукти (тобто дизель, бензин тощо) перевозили 60 + 133 = 192 танкери. Загальний обсяг 2,8 + 3,7 = 6,5 млн тонн.

Тобто в сфері нашого моніторингу в липні цього року було 311 танкерів того самого флоту, до якого намертво приклеївся медійний ярлик "тіньовий", але насправді ми знаємо все або майже все по кожному з цих 311 танкерів.

Тому прохання до колег з українських ЗМІ і кореспондентів іноземних ЗМІ, що акредитовані в Україні, а також до аналітиків, які використовують цю інформацію в своїх політичних та військових оцінках: перш ніж спиратися у ваших висновках на таку інформацію, просимо про таке:
треба пам'ятати, що з достовірністю інформації про нафтовий експорт Росії в світових "грандів" є проблеми. Вони, скоріш за все, не від недоброчесності або злих намірів - просто від неповного розуміння, що це вже аналітика не мирних часів, а економічної та інформаційної війни.

І ще до всіх: не довіряйте, не хвилюйтесь і не використовуйте російську економічну статистику. Як кажуть, "від слова зовсім". Нерви будуть здоровішими, а висновки адекватнішими», - додає Агдрій Клименко.
 

Ще на цю тему