Окупанти за перше півріччя порушили 18 справ про «держзраду» проти громадян України

20:40 21.08.2024

За перше півріччя 2024 року окупанти порушили 18 справ про так звану “держзраду” проти громадян України.

Про це повідомляє у Фейсбуці представництво Президента в АР Крим, передає Укрінформ.

"Протягом 2022 року окупанти повідомляли про щонайменше 3 справи, у 2023 році їх було 6 та у 2024 році лише за перше півріччя 18 справ про так звану “держзраду”, де громадян України звинувачують у нібито передачі інформації українським спецслужбам про переміщення російської техніки, про стан фортифікаційних оборонних споруд або ж нібито підготовку диверсійних дій на стратегічних військових об’єктах окупантів в Криму", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що з початку повномасштабного вторгнення російські окупанти посилюють тиск та переслідування громадян України в окупації. Більше людей піддаються переслідуванню, більші терміни покарання отримують за спротив окупантам. Змінились обвинувачення щодо партизанських дій в тимчасово окупованому Криму, якщо раніше людей звинувачували в “екстремізмі” чи “тероризмі”, то зараз їм фальсифікують справи про “держзраду” з ув’язненням на десятки років або й довічно.

Крім того, у зв’язку з широкомасштабною агресією Російської Федерації проти України, громадяни України активно долучилися та продовжують долучатися до Збройних сил України. Зараз же спостерігається тенденція, коли окупаційна адміністрація заочно судить українських військовослужбовців з Криму за участь у бойових діях проти російських загарбників.

За даними представництва Президента в Криму, відомо про щонайменше 5 відкритих заочних “кримінальних справ” проти українських військовослужбовців родом з Криму станом на серпень 2024 року. Окупаційний “суд” заочно присудив всім військовослужбовцям позбавлення волі від 16 до 21 року та оголосив їх у міжнародний розшук. Деталей справ та імена незаконно обвинувачених громадян України не розголошуються.

Подібну практику переслідувань громадян України за “держзраду” можна спостерігати і на інших окупованих територіях України. Зокрема, частину незаконно затриманих у Запорізькій та Херсонській областях перевозять на територію Криму для протиправних “судових” процесів.

Наголошується, що незаконні судові справи щодо громадян України – це послідовне порушення міжнародного гуманітарного права. Державі-окупантці заборонено встановлювати власне законодавство на окупованих територіях та заборонено “судити” військовослужбовців іншої держави, додали в представництві.
 

Ще на цю тему