Іран будує свій перший «авіаносець» для безпілотників / Фото

19:40 23.08.2024

Іран займається переобладнанням вантажного судна на авіаносець, який нестиме безпілотники.

Переобладнане комерційне судно з нахиленою злітною палубою Shahid Bagheri може задовольнити потреби Ірану, повідомляє видання USM з посиланням на The WarZone.

Нещодавно опублікована фотографія надає кращий погляд на дивний іранський корабель-носій безпілотників IRGC Shahid Bagheri. 

Будучи побудованим для ВМС Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), Shahid Bagheri є переробленим контейнеровозом Perarin. 

Конструкція, яку деякі охрестили «першим авіаносцем Ірану» — твердження, які також викликали деякі глузування — використовує контейнеровоз довжиною приблизно 790 футів для розміщення польотної палуби, і, як добре видно на новому фото, трап для зльоту.

Роботи на Shahid Bagheri ведуться компанією Iran Shipbuilding & Offshore Industries Complex Company (ISOICO), яка розташована поблизу Бандар-Аббаса, і, як повідомляється, почалася в травні 2022 року, коли судно помітили в сухому доку.

Суднобудівна верф ISOICO має певний досвід у подібних переобладнаннях, раніше адаптувавши колишній нафтовий танкер у Makran ВМС Ірану, ще один передовий базовий корабель, який має польотну палубу — хоча й меншу — для вертольотів і безпілотників. 

Shahid Bagheri навряд чи є реальною загрозою для ВМС США та їхніх союзників, але іранське судно, тим не менш, має значну символічну цінність для самого Ірану.

До того ж корабель, імовірно, може завдати шкоди комерційному судноплавству, якщо атакуватиме цивільні судна (адже атакувати кораблі ВМС США йому навряд чи вдасться), пише видання.
 

Ще на цю тему