Гуманітарні відносини, аграрна сфера, медицина і культура - які документи підписали під час візиту Моді

08:30 24.08.2024

У присутності Президента Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді, який перебуває з візитом у нашій країні, підписано чотири документи.

Про це повідомляється на сайті Президента України, передає Укрінформ.Відео: Офіс Президента

А саме, підписана Угода між урядом України та урядом Республіки Індія про співпрацю в галузях сільського господарства та харчової промисловості. Мета документа – розширити взаємовигідне співробітництво, створити сприятливі умови для ринкових відносин та зміцнити національну продовольчу безпеку країн. Угоду підписали в. о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький і перший заступник міністра закордонних справ Індії Вікрам Місрі.


Як повідомили у Мінагрополітики, документ передбачає співпрацю у низці напрямків.

Йдеться зокрема, про обмін інформацією щодо законів, стандартів і зразків продукції; обмін інформацією в галузі сільського господарства та харчової промисловості щодо науково-практичної діяльності (ярмарки, виставки, конференції, симпозіуми тощо).

Обмін досвідом передбачається у галузі тваринництва (з метою збільшення високопродуктивних молочних порід великої рогатої худоби та обміну генетичними ресурсами); рослинництва, зокрема зернових та зернобобових культур (технології вирощування, управління дослідженнями, зберігання, переробка та збут) та аквакультури.

Також сторони планують проводити спільні наукові дослідження з генетики, селекції, біотехнології, захисту рослин, збереження продуктивності ґрунтів, механізації, водних ресурсів.

У сфері насінництва передбачається обмін інформацією про сертифікацію насіннєвого матеріалу відповідно до законодавства двох країн, у галузі експертизи сортів - обмін зразками насіння на вигідних умовах, в тому числі за принципом "давай і бери".

Крім того, сторони вивчатимуть можливості реалізації різних видів зрошення, в тому числі крапельного, проводитимуть наукові дослідження щодо ефективного використання різних добрив для їх подальшої реєстрації.

Україна та Індія домовилися про співробітництво у сфері торгівлі сільськогосподарською та продовольчою продукцією, сприяння створенню спільних підприємств.

За інформацією Мінагрополітики, угода набирає чинності з дати її підписання і діє протягом п'яти років.

Укладено Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Індія щодо індійської гуманітарної грантової допомоги для реалізації високоефективних проєктів розвитку громад. Документ передбачає розширення економічної й технічної співпраці між країнами та створює рамкові умови для надання нашій державі допомоги для втілення проєктів, зокрема щодо відбудови та відновлення. Меморандум підписали перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко та міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар.

"Підписаний меморандум створює на найближчі п’ять років умови для надання грантової та гуманітарної допомоги для реалізації ефективних проєктів розвитку громад, зокрема, проєктів з відбудови та відновлення України. Ми домовились про спрощений механізм погоджування відповідних проєктів - на рівні урядових та неурядових організацій та посольства Індії в Україні", - наголосила Свириденко, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Заявки на грантову допомогу для будь-якого такого проєкту можна надсилати через посольство Індії в Україні. Їх може направити міністерство, орган місцевого та регіонального самоврядування, неурядова організація або установа.

Підписано Програму культурного співробітництва між Міністерством культури та інформаційної політики України та Міністерством культури уряду Республіки Індія на 2024–2028 рр. Підписання документа сприятиме налагодженню безпосередніх зв’язків між мистецькими колективами, окремими виконавцями й закладами культури та проведенню спільних культурно-мистецьких заходів. Програму підписали т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв і заступник міністра закордонних справ Індії Танмая Лал.

Також ухвалено Меморандум про взаєморозуміння між Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Центральною організацією з контролю за стандартами лікарських засобів Міністерства здоров’я та сімейного добробуту уряду Індії. Мета меморандуму – сприяння розвитку інтересів у фармацевтичній сфері, запобігання обігу неякісних і фальсифікованих лікарських засобів, гарантування безпеки та якості лікарських засобів, які постачають на ринки обох країн. Документ підписали голова Держслужби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко та Надзвичайний і Повноважний Посол Індії в Україні Раві Шанкар.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді 23 серпня прибув з візитом в Україну.

У Києві він провів переговори з Президентом України Володимиром Зеленським. Під час візиту індійського прем’єра було підписано чотири документи у сферах медицини, співпраці в аграрному напрямку, гуманітарних відносин та культури.

Також з за підсумками візиту була оприлюднена спільна заява України та Індії.

Ще на цю тему