Росіянам все важче забезпечувати свій флот у Африці

10:20 27.08.2024

Російськи окупанти зіткнулися із складнощами у логістичному забезпеченні своїх угрупувань в Африці.

Це повʼязано із «проблемами» у Чорному морі, зокрема портами у Криму, пояснив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук в етері телемарафону, пише usm.media.

За його словами, Росія має свої інтереси в Африці, а також в Сирійській Арабській республіці. 

«Це їх геополітичні інтереси. Там вони підтримують чергового диктатора і знищують так само цивільне населення. Для цього вони використовують флот. Тому що там вони не мають опору з боку діючої регулярної армії. Базуються вони в Тартусі, раніше це угрупування забезпечували за рахунок Криму, за рахунок Новоросійська, тобто через Чорне море. Це був так званий сирійський експрес», — пояснив речник ВМС ЗСУ.

Він зазначив, що цей шлях працював ще торік. Для цього залучали цивільні судна, зафрахтовані в інтересах РФ.

«Тепер вони вимушені ходити в обхід усієї Європи. Це близько 9 тис. кілометрів. Таким чином у них відбувається ротація, за рахунок Північного і Балтійського флоту» — зазначив Дмитро Плетенчук.  

Речник підкреслив, що це значно ускладнює життя окупантам, бо логістика — це один зі «стовпів», на якому тримається будь-яка війна. Без логістичного забезпечення ведення будь-яких бойових дій фактично стає неможливим. 

Зокрема під час свого переходу з півночі до Середземномор’я, росіяни не мають можливості заходити в європейські порти. 

«Це довге, важке «плече», а ротація відбувається не за рахунок Чорноморського флоту, як це було раніше. Там залишилися одиниці, які не змогли повернутися з початком повномасштабного вторгнення. Наприклад, два підводні човни, які є носіями крилатих ракет – 636 проєкт. Вони були вимушені піти на північ», — підсумував Дмитро Плетенчук.

РФ приховано експортує агропродукцію та інші товари до країн Африки через Індію та Туреччину. Торік Росія наростила експорт до Субсахарської Африки майже до 14 млрд доларів. Натомість експорт української агропродукції до цього регіону склав близько 180 млн доларів.
 

Ще на цю тему