У військовому суді російського Ростова-на-Дону розглядпли «справу п'ятої бахчисарайської групи Хізб ут-Тахрір»

14:20 27.08.2024

Через рік після арешту кримськотатарські активісти з Бахчисарая змогли побачитися з рідними. 26 серпня в Південному окружному військовому суді російського Ростова-на-Дону розпочався розгляд справи п'ятої групи Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє «Кримська солідарність» із посиланням на родичів затриманих, пише Крим.Реалії.

Мати активіста Сейдамета Мустафаєва Есма розповіла, що сім'ям заарештованих не давали бачитися з рідними цілий рік у СІЗО-2 Сімферополя. Тільки дружина Ельдара Якубова Айше змогла побачитися з чоловіком на короткостроковому побаченні – і то після восьми місяців очікування та кількох відмов.

«Навіть належного побачення ми не отримували», — розповіла Есма Сейдаметова. – Ми раді, що побачили хлопців. Вони виглядають добре, передавали всім великий селям і були раді побачити [на засіданні] джемаат, що вони зі своїми проблемами не одні і ніхто осторонь [від їхніх проблем] не залишився».

За словами адвоката Едема Семедляєва, на засіданні прокурор близько двох годин зачитував обвинувальний висновок. На прохання судді скоротити свій виступ держобвинувач не відреагував і прочитав документ «від а до я», додав адвокат.

Також усі шість учасників справи заявили в суді, що винними себе не вважають і злочинів, у яких їх звинувачують, вони не вчиняли. За словами Едема Семедляєва, сьогоднішнє засідання не було першим. Його мали провести 12 серпня, але тоді до суду із СІЗО-1 Ростова-на-Дону не доставили Ремзі Німетулаєва. Причину недоставки у суді не оголосили.

Наступного дня після проведення саміту «Кримської платформи» 24 серпня 2023 року російські силовики затримали шістьох кримських татар. Вранці того дня у Бахчисараї та Бахчисарайському районі у будинках Ремзі Німетулаєва, Руслана Асанова, Сейдамета Мустафаєва, Аметхана Умерова, Ельдара Якубова та Абдулмеджита Сейтумерова пройшли обшуки.

Того ж дня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя заарештував трьох – Руслана Асанова, Аметхана Умерова та Ремзі Німетулаєва відправили до СІЗО на два місяці. Всім затриманим пред'явили підозри в першій частині статті 205.5 КК РФ – організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації. Йдеться про організацію Хізб-ут-Тахрір – забороненої в Росії.

Усіх шістьох бахчисарайських активістів неодноразово затримували на акціях на підтримку інших арештованих кримських татар. Німетулаєва та Мустафаєва заарештовували на кілька діб.

Якубова судили за порушення громадського порядку через масове відвідування громадян – йому призначили штраф у 10 тисяч рублів. Умерова судили за цією ж статтею та за статтею про невиконання правил при НС або загрозі їх виникнення. Кілька діб він провів у спецприймачі, йому було призначено штрафи. Цього разу їх звинуватили в участі та організації діяльності терористичної організації. Фігурантам «справи» загрожує до 20 років позбавлення волі.
 

Ще на цю тему