Перший підводний човен з повітрянонезалежним двигуном з’явився у складі ВМС Туреччини / Фото

14:40 27.08.2024

Військово-морські сили Туреччини взяли до складу флоту перший підводний човен нового типу Reis – TCG Piri Reis (S-330).

Про це повідомляє офіційна сторінка ВМС Туреччини у мережі «Х», пише Мілітарний.

Новий підводний човен став першим у складі ВМС Туреччини з повітрянонезалежним двигуном, що забезпечить довготривале перебування підводного човна під водою.

За планом, субмарини типу Reis замінять у складі флоту човни німецької розробки Type 214, будівництво яких відбувалось на корабельній компанії Gölcük Naval Shipyard.

Підводний човен TCG PiriReis (S-330). Фото: Turkish MoD

«TCG Piri Reis, який сьогодні взяли до складу флоту, є першим з наших підводних човнів, оснащених шістьма повітронезалежними силовими установками. На сьогодні, Piri Reis успішно провела понад 380 заводських, портових і морських приймальних випробувань», – сказав Реджеп Ердоган, президент Турецької Республіки.

За планом міністерства оборони Туреччини, планують побудувати шість підводних човнів цього типу, які якісно оновлять підводний флот країни та дозволять і надалі утримувати лідерство у Чорному морі.

Під час церемонії, окрім офіційного взяття корабля до складу флоту, також було продемонстроване нове озброєння, яким буде оснащуватись човен.

Так, були продемонстровані важкі 533-мм торпеди «Akya», а також протикорабельна ракета Atmaca, яка оснащена активною ГСН у вигляді імпульсно-доплерівського радара. Максимальна дальність пуску становить близько 250 км.

Підводний човен має водотоннажність 1860 тонн та має довжину 67,6 метра. Корпус підводного човна забезпечує ефективну глибину занурення до 300 метрів з максимальним до 700 метрів, що є найбільшою глибиною, де існує ймовірність руйнування корпуса. Будівництво підводного човна було розпочате у 2015 році зі спуском на воду в березні 2021 року.

Максимальна надводна швидкість становить 19 км/год (10 вузлів), а підводні 37 км/год (20 вузлів).

Основним озброєнням є вісім 533-мм торпедних апаратів, що забезпечує можливість запуску торпед та протикорабельних ракет.
 

Ще на цю тему