Росіяни розмістили біля причалу «Арктик СПГ 2» нову газопереробну платформу

18:20 28.08.2024


Платформу для виробництва ЗПГ відбуксирували з-під Мурманська, втім, невідомо, чи запустять її, з огляду на санкції.

Росіяни розмістили на півострові Гіда, де знаходиться проєкт «Арктик СПГ 2», додаткову газопереробну платформу. Як інформує видання «USM» про це повідомляє Gospodarka Morska.

Платформа висотою понад 110 метрів та вантажністю 640 тис. тонн вирушила з Білокамінки під Мурманськом 25 липня, де її побудували.

Їй знадобилося три тижні, щоб подолати 2000 кілометрів бурхливими водами Арктики. Зараз платформа перебуває у порту Утрєнній на західному березі Гиданського півострова. Її розмістили біля сестринської платформи з перероблення ЗПГ. Також росіяни добудовують третю.

Проте західні експерти не впевнені, що платформу вдасться запустити, як планувалося. Це обумовлене тим, що санкції проти росії через повномасштабне вторгнення в Україну істотно загальмували проєкт.

Аналітики Barents Observer навіть припускають, що ці три газопереробні платформи, а також 400-метровий танкер Saam, який мав виконувати роль перевантажувального хабу для газу, просто будуть залишені росіянами. Усе через те, що, згідно з повідомленнями з місцевих джерел, як на проєкті «Арктик СПГ 2», так і у Білокамінці, де були побудовані платформи, не вистачає працівників. 

За словами місцевих жителів, на заводі практично немає працівників. Компанія розриває контракти зі співробітниками, а верф під Мурманськом у будь-який момент залишать — на місці залишиться лише невелика група спеціалістів для забезпечення працездатності обладнання та промислових об’єктів.
Напередодні USM писав, що Мінфін США впровадив санкції проти газовозів, пов’язаних із проєктом «Арктик СПГ 2».

Ще на цю тему