Румунія схвалила початок переговорів щодо частки в молдовському порту на Дунаї

13:00 29.08.2024

Уряд Румунії 28 серпня схвалив початок переговорів з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про купівлю основного пакета акцій молдовського порту Джурджулешти на Дунаї. 

Порт, розташований поблизу кордонів Молдови з Румунією та Україною, розташований на відстані 134 кілометри від Чорного моря і доступний для річкових і морських суден, пише Радіо Свобода.

У Джурджулештах діють два різні об’єкти портової інфраструктури – державний порт та міжнародний вільний порт. Уряд Молдови 28 серпня заявив, що не має наміру продавати державний порт.

Переговори відбудуться з оператором міжнародного вільного порту Джурджулешти Danube Logistics SRL, який був придбаний ЄБРР у 2021 році. Уряд Румунії схвалив меморандум про формування переговорної комісії та початок переговорів з ЄБРР щодо придбання Danube Logistics SRL.

«Румунська держава висловила зацікавленість у купівлі акцій з огляду на конкуренцію між портом Констанца та іншими чорноморськими портами та портами інших держав ЄС, а також розширення порту Констанца та його перетворення на лідера ринку в Центральній та Південно-Східній Європі», – йдеться в меморандумі.

Представник уряду Молдови сказав, що ЄБРР веде переговори з кількома потенційними інвесторами, зокрема з Румунії, Туреччини, Нідерландів і Данії.

Нагадаємо, раніше Молдова спростувала інформацію про продаж державного порту Джурджулешти, що знаходиться у власності країни.
 

Ще на цю тему