У Швеції зростає ризик російських диверсій – спецслужби країни

17:20 29.08.2024

Поліція безпеки Швеції оголосила про зростання загрози російських диверсій на території країни, а компанії ОПК вже зафіксували низку підозрілих випадків.

Про це повідомляє група Інформаційний спротив з посиланням на SVT.

Речник Поліції безпеки Säpo Карл Мелін зазначив, що спецслужба вже деякий час спостерігає наростаючу загрозу російських дій проти західних країн включно зі Швецією, що може варіюватися від операцій впливу до диверсій.

Сферою найбільшого ризику вважають оборонно-промисловий комплекс, з огляду на суттєву військову підтримку, яку Швеція надає Україні.

В асоціації компаній оборонного сектору Försvarsföretagen зазначили, що кілька їхніх членів вже стикалися з підозрілими інцидентами.

“Були інциденти, коли люди фізично намагалися потрапити на об’єкти компаній, були і випадки з дронами, які намагалися відстежувати діяльність і логістику до та з об’єктів”, – зазначив генеральний секретар організації Роберт Лімммергаард.

За його словами, виробники вже звернулися до уряду з цього приводу, пропонуючи своє бачення протидії.

“Йдеться про суб’єктів, які хочуть зашкодити Швеції і нашій підтримці України. Не має значення, чи йдеться про офіційні структури, чи компанії – бити будуть по найслабшій ланці. Ми бачимо, що загрози зросли, і що росія, а також Китай та Іран “понизили поріг” своїх дій”, – сказав він.
 

Ще на цю тему