Конституційний суд Грузії почав розгляд позовів щодо закону про «іноагентів»

17:40 29.08.2024

Конституційний суд Грузії (КС) у четвер, 29 серпня, розпочав розгляд декількох позовів проти так званого закону про «іноагентів».

Про це повідомляє NewsGeorgia, передає Укрінформ.

В одне провадження об'єднані позови: президента Грузії Саломе Зурабішвілі, більше сотні неурядових організацій, 38 опозиційних депутатів парламенту Грузії, двох медіаорганізацій, що спеціалізуються на журналістських розслідуваннях.

Водночас 29 серпня до КС надійшов п'ятий позов проти закону про «іноагентів».

Його направила «Асоціація юридичних фірм Грузії». Наразі позов не зареєстровано, і поєднати його з іншими неможливо.

Суд вирішив згодом обговорити його додатково.

Усі позивачі вважають, що закон суперечить різним положенням Конституції Грузії, «викликає стигматизацію громадських організацій та ЗМІ, перешкоджає їхній діяльності» і зрештою може призвести до їхньої ліквідації.

Позивачі також просять призупинити дію закону до ухвалення остаточного рішення.

«Сьогодні відбудеться засідання, де обговорюватимуться спірні норми щодо прав, що охороняються Конституцією, а також у нас буде обговорення пропозицій, які сторони висунули на даному етапі», - сказав суддя КС Георгій Тевдорашвілі в коментарі журналістам перед засіданням.

Як повідомлялося, у Грузії 1 серпня запрацював реєстр для реєстрації профінансованих з-за кордону неурядових організацій (НУО) та ЗМІ, створений на основі суперечливого закону про «іноагентів».

ЄС та США вважають, що грузинський закон покликаний «змусити замовкнути критичні голоси». На Заході вказують, що він неминуче негативно вплине на майбутні парламентські вибори в Грузії.
 

Ще на цю тему