Туреччина остаточно затвердила проєкт свого першого повноцінного авіаносця MÜGEM

16:40 30.08.2024

Цей корабель повинен нести до 50 літаків, але Анкара все одно робить ставку на його оснащення дронами

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Попри те, що Туреччина вже має легкий авіаносець Anadolu та будує ще один Trakya, вони перетворились на дрононосці. Хоча вони й побудовані на основі іспанського проєкту Juan Carlos I та можуть вміщувати до 12 винищувачів F-35B, Анкара була виключена з програми винищувача п'ятого покоління через закупівлю російських С-400.

Але наразі успішно просувається у створенні вже власного й значно потужнішого корабля, який вже об'єктивно є повноцінним авіаносцем без жодних приставок за проєктом MÜGEM. І днями його концептуальний проєкт, як пише турецька преса, зокрема TurDef, офіційно затверджений. І мова йде про у рази більший корабель.


Довжина MÜGEM становитиме 285 метрів, ширина 72 метри. Водотонажність становитиме 60 тисяч тонн, тобто у 2,4 раза більше за Anadolu. Швидкість до 25 вузлів буде забезпечена газотурбінною установкою типу COGAG з чотирьох двигунів LM-2500 від General Electric.

Кількість літаків та дронів на борту визначена у межах до 50. Але серед літаків зазначено лише доволі легкий Hürjet, який зараз є лише тренувальною машиною, яку ще треба переробити на бойову, а потім на палубну. І хоча цей літак здійснив свій перший політ лише у квітні 2023, плани щодо його перетворення на палубну машину існували ще у 2021 році. Зазначимо, що Hürjet, це доволі легкий однодвигунний літак, з корисним навантаженням до 2,7 тонни.



Hürjet
Це пов'язано із тим, що MÜGEM не оснащений катапультами, а має трамплін, який накладає доволі вагомі обмеження на літаки, а також їх бойове навантаження. Саме тому для гіпотетичної палубної модифікації KAAN, який здійснив свій перший політ у лютому 2024 року, наявність катапульти є вочевидь обов'язковою умовою.

Водночас авіаможливості MÜGEM будуть компенсовані розвідувально-ударним TB3 та дроном-винищувачем Kızılelma від Bayraktar, а також ударним Anka-3, який вперше піднявся у повітря у грудні 2023 року. Також на борту авіаносця звісно можуть базуватися й вертольоти. І не слід виключати, що також турецького виробництва, зокрема T625 Gökbey.


Kızılelma на Anadolu
Наразі невідомо коли саме почнеться будівництво MÜGEM та коли він вступить до строю турецьких військово-морських сил. Але можливо навести приклад меншого і вже згаданого Anadolu, який був замовлений у 2015 році, будівництво почато у лютому 2018, спущено на воду 30 квітня 2019, а введено в експлуатацію 10 квітня 2023 року.


Водночас поява у Туреччини одразу трьох авіаносних кораблів об'єктивно можливо вважати дуже обґрунтованою заявкою на другий за потужністю флот у Середземному морі. Зокрема найближчий конкурент - Італія, має у строю легкий авіаносець Cavour під 10 винищувачів F-35B, а також доволі старий Giuseppe Garibaldi під AV-8B Harrier.

ITS Cavour
Ще один універсальний десантний корабель зі злітною палубою, що дозволить експлуатувати F-35B Trieste вже знаходиться на ходових випробуваннях. Водночас флоти Франції, Іспанії та звісно Великої Британії, хоч і належать до Середземноморських, але мають значно більшу сферу відповідальності.

Ще на цю тему