Що це за БАРС, з якого росіяни формують нову бригаду для боїв на Харківщині

17:00 30.08.2024

Що слід знати про цей один із механізмів мобілізації, який використовує ворог для поповнення своїх лав

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Для підтримки дій свого угрупування військ "Север", яке діє на Харківщині, Росія почала формувати нову "добровольчу" бригаду загальною чисельністю до 5 тисяч військовослужбовців.

Особливість ситуації в тому, що для формування цієї бригади рашисти мають намір використати уже існуючі загони під назвами "БАРС-Брянск", "БАРС-Курск" та "БАРС-Бєлгород", загальна чисельність котрих складає 4921 "багнет".


"Козачий" загін рашистів, задіяний для війни проти України та сформований за механізмом "БАРС", зображення з відкритих джерел

Формування такої бригади стартувало за наказом міністра оборони РФ Бєлоусова від 21 серпня 2024 року та за вказівкою начальника генерального штабу ЗС РФ Гєрасімова від 22 серпня 2024 року, повідомляє речник ОТУ "Харків" полковник Віталій Саранцев.

На даний момент нема вказівки про орієнтовний час, коли "добровольча" бригада із рашистських загонів "БАРС" може прибути на Харківщину для ведення боїв проти ЗСУ, або ж скільки часу там може знадобитись хоча би для мінімального злагодження. Але тут варто звернути увагу на сам механізм мобілізації персоналу, який вирішили використати рашисти, а саме – загони "БАРС".


Почнімо з того, що "БАРС" розшифровується як "Боевой армейский резерв страны", працювати над створенням якого Міноборони РФ почало ще в 2021 році. Уже на тому етапі передбачалось, що це буде своєрідний "мобілізаційний резерв", який у випадку чого армія РФ зможе задіяти відносно швидко.


У РФ у 2021 році пройшла масована медійна компанія зі створення БАРС, зображення ілюстративне

Для формування "БАРС" була залучена зокрема 205-та мотострілецька "козача" бригада армії РФ, котра "відзначилась" участю у воєнному злочині з підривом Каховської ГЕС у червні 2023 року. Різного роду "козачі добровольчі підрозділи", які воювали в складі армії РФ проти ЗСУ після лютого 2022 року, за різними повідомленнями також були набрані за механізмом "БАРС".

Як можемо зауважити далі, навіть після "часткової мобілізації" осінню 2022 року рашисти продовжували використовувати "боевой армейский резерв" для того, щоб набирати людей в окупаційне військо. Для ілюстрації тут можемо взяти дані про те, що на травень 2024 року рашисти заявляли про наявність 13 "штурмових бригад", і також - 35 підрозділів рівня "загін/батальйон", що належали до системи "БАРС".


Даних щодо особливостей виплат для персоналу, який набирається в такі загон, не публікувалось. Тобто можемо припустити, що там суми виплат були "стандартними" як для усіх контрактників армії РФ, і що водночас там особлива ставка могла бути зроблена на ідеологічну "прокачку" персоналу.

Теми:

Ще на цю тему