У Швеції фіксують, що російські шпигуни частіше запускають дрони над оборонними об'єктами

17:40 30.08.2024

Шведська влада попередила про підвищений ризик російських диверсій, зокрема, на об'єктах оборонної промисловості, оскільки вони все частіше стають об'єктами нападів.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Охоронні компанії Швеції повідомили про збільшення кількості спроб диверсій, в тому числі з використанням дронів над оборонними об'єктами для їх фіксації і картографування, «більш агресивного» шпигунства, кібератак і дезінформації.

Шведська служба безпеки (Säpo) заявила, що вже певний час спостерігає ознаки підвищеної схильності Росії до проведення операцій впливу і диверсій.

«Це широкий перелік - від операцій впливу до диверсій, які спрямовані на Захід, а отже, і на Швецію», - сказав речник Säpo Карл Мелін.

У рамках підтримки Швецією України Säpo вважає найбільш вразливими військові об'єкти та збройові заводи.

«Ми порушували питання незаконної розвідувальної діяльності іноземних держав протягом багатьох років, але саме зараз ми бачимо, можливо, тенденцію до збільшення ризику з боку Росії», - сказав Мелін.

Säpo заявила, що реагує на російські атаки контррозвідкою та покращує розуміння ймовірної вразливості компаній.


Шведська асоціація промисловості безпеки і оборони (SOFF), яка представляє 250 компаній, заявила, що спостерігає «більш агресивні розвідувальні операції зі збору чутливої інформації за допомогою шпигунства». За словами генерального секретаря SOFF Роберта Ліммергорда, менші компанії стикаються з більш витонченими кібератаками, а галузь стає мішенню для дезінформаційних кампаній. Вважається, що дезінформація спрямована на поширення чуток про шведську зброю в Україні або про окремі компанії з метою підірвати довіру до Швеції.

«Це більш активна картина загрози, де зокрема Росія знизила поріг своїх дій. Росія завжди мала ресурси для дій, але ми бачимо, що сьогодні вона готова йти на більший ризик», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно служби безпеки семи європейських країн попередили норвезьких чиновників в енергетичній галузі, в тому числі найбільшого європейського постачальника газу Equinor, про російські загрози для енергетичного сектора Норвегії.

Ще на цю тему