Монголія пообіцяла Путіну не арештовувати його попри ордер із Гааги – Bloomberg

19:00 30.08.2024

Лідер Росії Володимир Путін отримав запевнення від Монголії перед запланованим візитом до країни, що він не буде заарештований за воєнні злочини в Україні за виданим Міжнародним кримінальним судом ордером.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на двох людей, знайомих із підготовкою візиту у Кремлі.

Чиновники Міністерства закордонних справ Монголії у п’ятницю, 30 серпня, зустрілися із представниками численних іноземних посольств, щоб пояснити їм візит Путіна, який формально пов’язаний із урочистими заходами з нагоди 85-річчя «спільної перемоги радянських та монгольських військових над японськими на річці Халхін-Гол».


Зазначається, що торік Путін пропустив у Південно-Африканській Республіці саміт лідерів БРІКС, до якого також входять Китай, Бразилія та Індія, після того, як ПАР дала зрозуміти, що їй доведеться виконувати ордер Міжнародного кримінального суду як держава-член.

Російський лідер також вирішив не їхати на саміт G20 минулого року в Індію, хоча вона не є членом МКС.

Бразилія запросила Путіна на саміт G20, який вона прийматиме в листопаді, хоча президент Лула да Сілва сказав, що судова влада має вирішити, чи арештовувати Путіна, оскільки країна є підписантом Римського статуту.

Як повідомлялося, Монголія 2002 року ратифікувала Римський статут - основний документ, за яким працює Міжнародний кримінальний суд у Гаазі. 2023 року представника країни було обрано суддею МКС на дворічний період.

МКС у березні 2023 року видала ордер на арешт Путіна за підозрою у незаконній депортації дітей і незаконному переміщенні українців у Росію.

Путін 3 вересня планує відвідати Монголію.

Ще на цю тему