МЗС закликає Монголію арештувати Путіна за ордером МКС, коли той приїде

21:00 30.08.2024

Міністерство закордонних справ закликало Монголію виконати зобов’язання за Римським статутом Міжнародного кримінального суду та арештувати Владіміра Путіна, коли той прибуде до країни з візитом.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідну заяву МЗС опублікувало в п’ятницю, 30 серпня.

У зовнішньополітичному відомстві сподіваються, що монгольський уряд "усвідомлює той факт, що Володимир Путін є воєнним злочинцем" і ордер на його арешт через участь у викраденні українських дітей видав МКС, "юрисдикція якого визнається Монголією".

"Викрадення українських дітей є лише одним із численних злочинів, за які Путін і решта військово-політичного керівництва РФ мають постати перед правосуддям. Ці особи винні в агресивній війні проти Україні, звірствах проти українського народу, вбивствах, зґвалтуваннях, пограбуваннях, обстрілах цивільної інфраструктури та геноциді", – нагадали там.

МЗС закликало Монголію "виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт" та передати Путіна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Візит Путіна до Монголії 3 вересня стане першим візитом до держави – учасниці Римського статуту МКС після того, як у березні 2023 року він видав ордер на арешт окупанта Кремля.

За даними ЗМІ, монгольська влада запевнила Путіна, що арештовувати його не буде.

Минулого року Путін пропустив минулорічний саміт G20 у столиці Індії, уникаючи можливого політичного осуду і будь-якого ризику арешту за ордером МКС.

Ще на цю тему