В Азербайджані пройшли дострокові парламентські вибори

08:00 02.09.2024

В Азербайджані 1 вересня відбулися парламентські вибори, перші після того, як Азербайджан повернув під свій контроль усю територію Нагірного Карабаху. 

Більшість вірменських жителів регіону – понад 100 тисяч людей – залишили цю територію, пише Радіо Свобода.

Вибори відбувалися достроково. Очікується впевнена перемога партії президента Ільгама Алієва «Новий Азербайджан» та її союзників. Опозиційний Народний фронт Азербайджану вибори бойкотвав, заявивши, що вони не відбудуться вільно та чесно. Ще одній опозиційній партії «Мусават» удалося зареєструвати 25 своїх кандидатів. Усього обирається 125 депутатів.

Спостерігачі від опозиції заявляли, що зафіксували імовірні «каруселі» та вкидання бюлетенів на дільницях. Влада відкидає повідомлення про порушення.

За виборами спостерігали, зокрема, представники ОБСЄ. Проте вперше на вибори не запросили спостерігачів від Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Вибори відбувалися достроково, як і вибори президента Азербайджану, на яких у лютому Алієв, за офіційними даними, здобув понад 92% голосів та був переобраний на новий термін. Він перебуває при владі вже понад 20 років, ставши наступником свого батька Гейдара Алієва.
 

Теми:

Ще на цю тему