У Болгарії налагодили виробництво дронів-камікадзе, подібних до іранських / Відео

12:00 02.09.2024

Болгарська компанія Samel-90 створила дрон-камікадзе Samjet, який зовні нагадує іранський безпілотний літальний апарат «Шахед»/«Герань».

На офіційному сайті фірми Samel-90, що базується в місті-супутнику Софії Самокові, визначили цей дрон як «БПЛА нового покоління, простий у використанні, оскільки не потребує складання, з можливістю автономного зльоту за допомогою ракетних двигунів і дуже швидкий під час польоту», передає АрміяInform.

Власне, роботи щодо Samjet болгарська сторона вела спільно зі швейцарською технологічною компанією ALIDRONE SAGL. Цей БПЛА розробляли насамперед в інтересах саме болгарських збройних сил, щоб дати їм «точні та швидкі можливості для удару», про що у своїй публікації пише, наприклад, румунський портал Defense Romania.

Своєю чергою експерти ІКК Defense Express (DE) підкреслюють той факт, що до цього часу Болгарія взагалі не фігурувала серед країн-виробників безпілотників різних типів, що лише загострює інтригу на оприлюдненій новині.

У даному разі увагу фахівців з DE привернув не тільки зовнішній вигляд болгарського Samjet, котрий зовні буквально як копія Shahed-136/131, і щодо якого навіть заявляється аналогічна метода запуску, тобто із використанням твердопаливного прискорювача та пускової направляючої. Але також і те, що до цього моменту ніяких анонсів стосовно такої розробки від болгарського ОПК у публічному просторі не було взагалі.

Характеристики щодо болгарської копії «Шахеда» під назвою Samjet заявляються в загальних рисах, і там окреслюється, зокрема, швидкість польоту 250 кілометрів за годину, дальність застосування в орієнтовно «кілька сотень кілометрів» та швидкість і легкість в обслуговуванні, що має сприяти максимально гнучкому використанню такого літака-снаряда в бойових умовах.

З різних джерел таки стало відомо, що дрон може нести корисне навантаження до 5 кілограмів і працювати до 120 хвилин. При цьому невідомими залишаються такі важливі деталі, як силова установка і загальна вага самого БПЛА та спорядження бойової частини дрона.

Водночас стверджується і така принципово важлива річ — наявність тривісної гіростабілізованої камери на болгарському Samjet, що дозволяє операторам цих БПЛА відслідковувати цілі в режимі реального часу, навіть за складних погодних умов. Під час польоту місце розташування безпілотника відображається на карті разом із зображенням з бортової камери. Примітно, що в іранських «Шахед-131» або «Шахед-136» таких функцій немає.

Компанія також опублікувала відео випробувань, на яких можна помітити, як Samjet злітає з катапульти та вражає цілі на землі. Також продемонстровано розгортання наземної станції.

Запуск масового виробництва Samjet наголошує на прагненні компанії Samel-90 зміцнити власні позиції на світовому ринку оборонних технологій. Поєднання передових технічних рішень, простоти експлуатації та високої бойової ефективності робить Samjet перспективним інструментом в арсеналі сучасних збройних сил. Спільна робота з ALIDRONE SAGL також свідчить про важливість міжнародного співробітництва у розвитку високотехнологічних оборонних систем.

Ще на цю тему