У Румунії розкрили, чому не інформують про відправку Patriot Україні

12:20 02.09.2024

Нещодавно Міноборони Румунії подало до парламенту законопроект про передачу Україні комплексу Patriot, хоча про відповідний намір союзники заявляли ще у червні 2024 року.

Наразі невідомо, чи румуни тільки збираються відправити Україні ППО, чи просто оформлюють "на папері" вже наданий захисний комплекс. Defense Romania, коментуючи ситуацію, згадує Нідерланди, які також не уточнювали публічно терміни передачі Patriot, пише УНІАН.

"Я не роблю ніяких конкретних заяв щодо точної дати поставки, не тому що не хочу бути непрозорим, а тому, що не хочу інформувати Росію. Але вцілому можу сказати, що те, що ми обіцяли, у найближчий час виконаємо", - сказав тоді міністр оборони нідерландів Рубен Брекельманс, якого цитує румунське видання.

Журналісти зазначили, що Румунія приєдналась до партнерів України, які будуть змінювати наш повітряний щит американськими комплексами, а тому "позиція Нідерландів максимально обгрунтована у випадку з поставкою румунського Patriot".

У Defense Express наголосили, що кожен з постачальників озброєння для Києва має повне право обирати свою політику інформування про виконані поставки. Крім того, Румунія весь час повномасштабної війни не розкриває фактично поставлену допомогу Україні.