Фінська компанія Fortum почала використовувати американське ядерне паливо замість російського

21:00 02.09.2024

Фінська енергетична компанія Fortum заявила про початок використання ядерного палива американської компанії Westinghouse Electric замість російського на своїй електростанції «Ловііса» (Loviisa).

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ

«Завантаження нового палива є важливою віхою, яка гарантує надійну альтернативу. Безпечна та надійна робота нашої атомної електростанції «Ловііса» має вирішальне значення для безпеки енергопостачання Фінляндії», - йдеться в заяві Fortum.

У компанії уточнили, що перша партія від Westinghouse була завантажена під час щорічної зупинки електростанції в серпні.

АЕС «Ловііса» залежить від ядерного палива, яке постачає «ТВЕЛ», дочірнє підприємство російської державної енергетичної компанії «Росатом», але Fortum почав шукати заміну російському паливу в 2022 році після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Два ядерні реактори Fortum у Ловіісі забезпечують близько 10% загального виробництва електроенергії у Фінляндії. Північна країна висловила занепокоєння з приводу можливих перебоїв у поставках палива з Росії після того, як минулого року вона була прийнята до НАТО.

Генеральний директор Fortum Маркус Раурамо заявив у понеділок, що компанія поважатиме свої чинні контракти з «ТВЕЛ», які діють до 2027 і 2030 років.

У 2022 році фінська енергетична компанія Fortum оголосила, що має намір залишити російський ринок на тлі агресії РФ проти України.

Цього року Fortum заявила, що розпочала арбітражний процес проти російської влади.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему