Президент Тайваню порадив Китаю забрати «історичні» землі у Росії

08:20 03.09.2024

Якщо претензії Китаю на Тайвань стосуються територіальної цілісності, то КНР також повинна забрати у Росії землі, передані останньою китайською династією в ХІХ столітті.

Про це заявив президент Тайваню Лай Чінте в інтерв'ю тайванським ЗМІ, повідомляє Reuters, передає Укрінформ

Лай, якого Китай називає «сепаратистом», згадав про Айгунський договір 1858 року, за яким Китай передав Російській імперії величезну ділянку землі на нинішньому далекому сході Росії, утворивши більшу частину сучасного кордону вздовж річки Амур.


«Намір Китаю напасти і анексувати Тайвань не пов'язаний з тим, що говорить або робить якась одна людина або політична партія на Тайвані. Китай хоче анексувати Тайвань не заради територіальної цілісності. Якщо це заради територіальної цілісності, то чому б йому (Китаю – ред.) не забрати назад окуповані Росією землі, підписані в Айгунському договорі? Росія зараз має найслабше становище» , - сказав Лай.

Він зауважив, що насправді Китай хоче змінити міжнародний порядок та «досягти гегемонії в міжнародному просторі, в західній частині Тихого океану.

«Ви можете попросити Росію (повернути землі – ред.), але ви цього не робите. Тож очевидно, що вони не хочуть вторгатися на Тайвань з територіальних причин», - заявив Лай.

Уряд Китаю заявляє, що Тайвань був китайською територією з давніх часів.


Імперія Цінь передала Тайвань Японії в 1895 році, а в 1945 році, наприкінці Другої світової війни, він був переданий уряду Китайської Республіки, який через чотири роки втік на Тайвань після поразки у громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна. На сьогодні Китай розглядає демократично керований Тайвань як свою власну територію і хоче повернути острів під свій контроль. Уряд Тайваню відкидає ці претензії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Лай Чінте заявляв, що Тайвань прагне продовжувати свій вільний та демократичний спосіб життя і ніколи не погодиться на встановлення на острові влади Комуністичної партії Китаю.

Ще на цю тему