Китай підтримує участь Туреччини у БРІКС - МЗС

14:20 03.09.2024

Китай підтримує участь більшої кількості країн-однодумців у співпраці в рамках БРІКС, зокрема й Туреччини.

Про це на брифінгу заявила речниця МЗС КНР Мао Нін, коментуючи повідомлення ЗМІ про наміри Туреччини вступити до об’єднання, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Китай готовий разом з іншими країнами-членами БРІКС продовжувати розвивати дух відкритості, інклюзивності та взаємовигідного співробітництва і ми також готові підтримувати ще більше партнерів-однодумців у тому, щоб вони брали участь у співпраці БРІКС», - сказала Мао.


За її словами, БРІКС є важливою платформою для співпраці між країнами з ринком, що формується, та країнами, що розвиваються.

Дипломат не назвала Туреччину, найімовірніше, через відсутність офіційної заяви турецького уряду з цього приводу й небажання коментувати припущення ЗМІ, проте з її відповіді можна дійти висновку, що Пекін готовий підтримати Анкару, якщо та звернеться з проханням про членство в БРІКС.

До створеної Бразилією, Росією, Індією, Китаєм та Південною Африкою групи БРІКС 1 січня цього року долучилися Ефіопія, Єгипет, Іран, Саудівська Аравія та Об’єднані Арабські Емірати і її чисельність зросла до 10 учасників.


Країни БРІКС вважаються головним геополітичним суперником блоку G7 провідних розвинутих економік світу і реалізують конкуруючі ініціативи у банківській та фінансовій сферах.

Ще на цю тему