У школах РФ розширили військову підготовку і ввели «уроки пропаганди» - британська розвідка

18:00 03.09.2024

З початком навчального року по всій території РФ уряд запроваджує та фінансує новий курс військової підготовки, який є частиною нової програми під назвою "Основи безпеки та оборони Вітчизни" для підлітків віком від 15 до 18 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє міноборони Великої Британії у соцмережі X.

Як зазначається у звіті, цей курс складається з 11 модулів, які потребують 68 навчальних годин. Курс охоплюватиме низку тем, зокрема загальновійськовий бій та знайомство зі стрілецькою зброєю.


За даними британської розвідки, курс призведе до ще більшої мілітаризації суспільства.

Нова молодіжна стратегія, схвалена урядом РФ у серпні 2024 року, спрямована на підвищення престижу військової служби, виховання патріотизму та цивільної відповідальності, але насамперед на підготовку підлітків допризовного віку розумово та фізично до військової служби. Окрім того, збільшується кількість літніх таборів для дітей, які беруть участь у різноманітних військових заходах.


У стратегії наголошується, що впродовж останніх 30 років молодіжні цінності змістилися з колективізму на індивідуалізм та з етатизму на космополітизм. У ній стверджується, що ідеологічний експансіонізм геополітичних конкурентів РФ призвів до послаблення традиційних цінностей та зростання індивідуалізму.

"Нова стратегія спрямована на те, щоб повернути цей процес назад, при цьому мілітаризація молоді є невід'ємною частиною цього процесу", - зазначають у Міноборони Великої Британії.

Як повідомляє російське видання "Агенство", у російських школах новий навчальний рік стане безпрецедентним за обсягом пропаганди під час уроків. Вперше кількість навчальних годин, які вчителі повинні витрачати, зокрема, на пропаганду ідей Кремля, перевищить 12% від усіх обов'язкових уроків, випливає з аналізу видання.


У своєму дослідженні видання склало суму навчального годин з предметів, де програми включають уроки, що просувають, "позицію Кремля з різних питань" — від історії до війни в Україні до "правильних цінностей". Після цього журналісти порахували їхню частку у спільній обов'язковій програмі всіх 11 класів.

Згідно з цими підрахунками, у 2024/25 навчальному році пропаганда може вестись понад 1300 годин з 11 тисяч навчальних годин (програма всіх класів звичайної середньої школи). При цьому Агентство зазначає, що частка пропаганди у навчальній програмі може відрізнятись від класу до класу.

Як повідомляв Укрінформ, речник міністерства закордонних справ ФРН Себастьян Фішер заявив, що РФ не хоче жодних мирних переговорів.

Ще на цю тему