«Вічний двигун війни»: Підсумки перевезення російської нафти з портів Балтики та Чорного морів за квітень - серпень 2024 – Клименко / Інфографіка

13:40 04.09.2024

Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та порталу BlackSeaNews продовжує відстежувати ситуацію з експортом російської сирої нафти та нафтопродуктів Чорним та Балтийським морями.

Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень на своїй сторінці у Facebook вже не раз радиив не вірити в наявність т.з. «тіньового флоту» РФ, що перевозить російську нафту та нафтопродукти.

«Тіньовий флот» - це абсолютно медійна технологія, за допомоги якої дещо наївно намагаються прикрити участь в перевезенні російської нафти абсолютно конкретних країн - каже Клименко.

І ось…

«Може хтось ще за інерцією вірить (тобто не хоче бачити) у існування зручної легенди про "тіньовий флот путіна"», - пише Клименко у Фейсбуці. 

«Але оскільки ми його бачимо повністю, тобто для нас він не "тіньовий", а просто прозорий танкерний флот, що перевозить російську нафту, "вічний двигун війни" - ось такі підсумки за квітень-серпень 2024 по російських портах Балтики та Чорного моря. 

Інфографіка BlackSeaNews

Померанчевий колір - то непідсанкційна казахська нафта з Новоросійська (вона замістила в країнах ЄС російську). 

По російській нафті і нафтопродуктам по обох морях є невеликий тренд на зниження. На жаль, не критичний.

Діаграма загальна - для розуміння обсягів проблеми, про яку всі наші союзники знають, іноді видають в ефіри загрозливі струси повітря, але вирішувати ще не навагаються. Але.. доведеться. Краще раніше, ніш пізніше, - пише Андрій Клименко на своїй сторінці у Фейсбуці.
 

Ще на цю тему