Євросоюз назвав дискримінаційним законодавство Грузії про «сімейні цінності»

12:00 05.09.2024

ЄС висловив жаль з приводу ухвалення в парламенті Грузії у другому читанні пакета законів про «сімейні цінності та захист неповнолітніх» і заявив, що це законодавство порушує права громадян Грузії та створює ризик дискримінації частини населення.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Європейський Союз висловлює жаль з приводу поспішного ухвалення у другому читанні законодавчого пакета про «сімейні цінності та захист неповнолітніх». Цей пакет підриває фундаментальні права народу Грузії та створює ризик для подальшої стигматизації та дискримінації частини населення», - йдеться у заяві.

Речник ЄС висловив жаль з приводу того, що це законодавство, яке має серйозні наслідки для Грузії на її шляху європейської інтеграції, ухвалено без належних публічних консультацій та ретельного аналізу його відповідності європейським і міжнародним стандартам.

Як зазначається у документі, забезпечення та дотримання прав людини є в основі процесу розширення ЄС. Цей процес, нагадав речник, щороку оцінюється у спеціальній доповіді Європейської комісії щодо розширення.


«ЄС закликає грузинську владу повністю переглянути цей законодавчий пакет. Такі пропозиції, у поєднанні із заборонами для громадянського суспільства, що були запроваджені законом про прозорість закордонного впливу, надалі погіршать відносини між ЄС і Грузією. ЄС», - наголосив речник.

Він нагадав, що процес входження Грузії до ЄС був де факто зупинений, та закликав владу Грузії повернутися на шлях європейської інтеграції.

Як повідомляв Укрінформ, у червні правляча партія «Грузинська мрія» заявила, що внесе до парламенту пакет законопроєктів, що обмежує права ЛГБТ-спільноти. Він включає проєкт закону про «сімейні цінності й захист неповнолітніх» та поправки ще до 18 законів.

Після цього Венеційська комісія Ради Європи у своєму висновку розкритикувала законопроєкт, який обмежує права ЛГБТ-спільноти. Вона рекомендувала провести додатковий аргументований аналіз запропонованого законодавства із залученням усіх верств суспільства Грузії.

Однак 27 червня грузинський парламент у першому читанні затвердив законопроєкт про «сімейні цінності та захист неповнолітніх», а разом із ним поправки до 18 законів, що обмежують права ЛГБТ-спільноти. 4 вересня їх ухвалили в другому читанні.

Ще на цю тему