Міністри юстиції країн Ради Європи ухвалили декларацію щодо спецтрибуналу для Росії

10:40 06.09.2024

Міністри юстиції країн-членів та країн-спостерігачів Ради Європи ухвалили спільну декларацію, в якій виклали низку принципів для вирішення критично важливих питань правосуддя та відповідальності, пов'язаних з роботою спеціального трибуналу щодо злочинів Росії в Україні.

Про це повідомляється в пресрелізі, який Укрінформ отримав за підсумками засідання у Вільнюсі під час головування Литви в Комітеті міністрів РЄ.

«Міністри підтвердили необхідність створення ефективного спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України для притягнення до відповідальності тих, хто несе найбільшу відповідальність», - йдеться в декларації.

Міністри вітають внесок Ради Європи та Європейського Союзу у консультації в рамках Основної групи, у якій створення трибуналу під егідою Ради стало реалістичним варіантом.

«Спеціальний трибунал повинен користуватися широкою міжрегіональною підтримкою, щоб гарантувати свою легітимність», - зазначається в декларації.

Урядовці також визнали, що за певних умов і там, де це дозволяє чинне законодавство, певні процесуальні кроки in absentia (спеціальна процедура кримінального провадження за відсутності підозрюваного — Укрінформ) у переслідуванні міжнародних злочинів можуть служити інтересам правосуддя.

Крім того, вони привітали процес ратифікації Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду як важливий крок вперед для міжнародного правосуддя.

Україна спільно з партнерами просуває створення спеціального трибуналу за злочин агресії Росії проти України. Створення трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

У квітні на конференції “Відновлення справедливості для України” в Гаазі 44 держави у спеціальній декларації висловилися за посилення спільних зусиль для забезпечення належного розслідування російських злочинів, скоєних у війні проти України, та за притягнення Росії до відповідальності за усі порушення міжнародного права.
 

Ще на цю тему