У Нідерландах стартувала міжнародна інформаційна кампанія про депортованих Росією українських дітей

17:20 06.09.2024

У Нідерландах стартувала міжнародна кампанія “BACK 2 SCHOOL... BUT NOT FOR THEM” щодо повернення депортованих Росією українських дітей.

Як повідомляє Укрінформ, у центрі великих міст по всій країні можна побачити інформаційні білборди про депортованих Росією українських дітей.

““BACK 2 SCHOOL... BUT NOT FOR THEM” – це міжнародна кампанія з підвищення обізнаності щодо депортованих Росією українських дітей, яку представляє доброчинний фонд Orphans Feeding Foundation”, - сказала в ексклюзивному коментарі Укрінформу засновниця нідерландського доброчинного фонду Orphans Feeding Foundation Маріам Ламберт.

За її словами, “білборди розміщені у Великій Британії та Нідерландах, що є сигналом до початку ширшої ініціативи, яка незабаром пошириться США, Італією, Францією, Іспанією, Німеччиною та в інших країнах".

"У партнерстві з JCDecaux ці рекламні щити доносять важливий меседж: тоді як діти по всьому світу повертаються до школи, близько 20 000 українських дітей залишаються насильно розлученими зі своїми родинами, домівками та освітою. Для Orphans Feeding Foundation ця кампанія є важливим кроком у нашій місії щодо підвищення обізнаності у всьому світі щодо проблеми депортації дітей та підтримку зусиль щодо повернення цих дітей в Україні”, - сказала Ламберт.

Вона також наголосила, що дедалі більше українських дітей примусово переміщуються до Росії чи на тимчасово окуповані території України.

“Наш моральний обов'язок — зробити все можливе, щоб допомогти цим дітям та підвищити поінформованість усього світу про їхнє тяжке становище. Росія перетворює цих дітей на російських військових курсантів. Нам треба діяти зараз, бо наш головний ворог – це час. Щодня дедалі більше дітей депортують, дедалі більше дітей віддають на усиновлення, і стає дедалі важче возз'єднати їх із сім'ями в Україні”, - підкреслила Ламберт.

Уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що наразі вже 40 держав приєдналися до Міжнародної коаліції щодо повернення українських дітей.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії примусово депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України. Україна повернула з території РФ та з окупованих територій 758 дітей.

17 березня 2023 року Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт російського лідера Путіна та уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.

Ще на цю тему