КРЦ направив звіт Комітету ООН з насильницьких зникнень

20:00 06.09.2024

Експерти Кримськотатарського Ресурсного Центру надіслали альтернативний звіт в рамках підготовки до огляду в Комітеті з насильницьких зникнень ООН виконання Україною своїх зобов’язань.

Про це повідомив Кримськотатарський Ресурсний Центр.

«За час окупації Криму, за даними моніторингу Кримськотатарського Ресурсного Центру, жертвами насильницьких зникнень стали 24 людини, доля яких досі невідома, 18 з них – представники корінного кримськотатарського народу. Лише 9 осіб з 24 зниклих були оголошені окупаційною владою в розшук. Ще 8 осіб були насильно викрадені, але завдяки активістам їх вдалося знайти. Ще 6 осіб, які були насильно викрадені, були знайдені мертвими», – говориться у звіті.

Експерти підкреслили, що незважаючи на те, що російська федерація не ратифікувала Міжнародну конвенцію про захист усіх осіб від насильницьких зникнень, громадяни України, в тому числі ті, які залишаються на окупованих територіях, користуються її захистом, оскільки Україна ратифікувала Конвенцію рішенням Верховної Ради 525-VIII від 17 червня 2015 року, яка відтоді стала частиною національного законодавства України.

Однак росія не виконує положення цієї Конвенції. Так звані правоохоронні органи в окупованому Криму, як правило, лише формально розслідують такі справи. Автори звіту навели декілька прикладів таких ситуацій щодо Решата Аметова, Тимура Шаймарданова, Ервіна Ібрагімова.

Крім того, як зазначають експерти, практика залякування та насильницьких зникнень активних проукраїнських громадян та представників корінних народів України (кримських татар і караїмів) була поширена російською федерацією на нові окуповані території після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Зокрема, на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей КРЦ зафіксував щонайменше 80 випадків насильницьких зникнень цивільних осіб.

«Людей, насильно викрадених на окупованих росією українських територіях, утримують у нелюдських умовах, катують і піддають психологічному насильству. За даними КРЦ, окупанти постійно проводять «профілактичні бесіди», як це було, зокрема, з підвалом коледжу №17 у Генічеську. З цією метою з 2022 року на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей було створено 8 катівень», – додали у звіті.
 

Ще на цю тему