Російські війська почали використовувати вантажівки білоруського виробництва / Фото

13:40 10.09.2024

Російські окупаційні війська використовують вантажівки виробництва Мінського автомобільного заводу.

Відповідні фото оприлюднив користувач Єгор Летов у своєму Х-акаунті, пише Мілітарний.

МАЗ-5316 білоруського виробництва на Луганщині. Джерело: Єгор Летов

Повідомляється, що вантажівки, серед яких був білоруський МАЗ-5316, були помічені на Луганщині, між Луганськом та Станицею.

Вантажівка закрита антидроновим «мангалом» у верхній проєкції по всій довжині кабіни, крім того, «мангал» й кузов прикриває маскувальна сітка.

Варто зазначити, що ця вантажівка не захоплена у Сил оборони України. Українські «МАЗи», які випускалися під назвою «Богдан» мають інший знак.

Наприкінці серпня «Мілітарний» розповідав, що 21-й науково-дослідний інститут міністерства оборони Російської Федерації (російська абревіатура 21 НИИ ВАТ МО РФ) проводив випробування МАЗ-631705.

Не відомо з якою метою проводилися випробування білоруського виробу, адже після розпаду Радянського союзу Російська Федерація відмовилася від продукції Мінського автомобільного заводу на користь своїх виробників.

Єдина платформа яку використовують у російській армії білоруського виробництва – це вироби Мінського заводу колісних тягачів і МЗКТ-7930 є платформою до таких виробів як ОТРК «Искандер».

Можна припустити, що потреба у закупівлі вантажівок білоруського виробництва виникла на тлі великих втрат російських «УРАЛів» та «КАМАЗів».

Дані OSINT-сервісу Oryx кажуть, що під час повномасштабної російсько-української війни росіяни втратили більше півтори тисячі вантажівок «КАМАЗ» та «УРАЛ» різних модифікацій.

Можна припустити, що місцеві виробники не можуть закрити потреби російських військ, тому Росія змушена закуповувати вантажівки білоруського виробництва.

Таким чином, вантажівки «МАЗ» можуть стати тимчасовим рішенням для оперативного забезпечення потреб російської армії.
 

Ще на цю тему