Угода про вільну торгівлю з Туреччиною сприятиме залученню інвестицій та відбудові України - посол

13:00 11.09.2024

Угода про вільну торгівлю з Туреччиною, яка нині проходить процес ратифікації в українському парламенті, сприятиме виходу українських виробників на турецький ринок, залученню турецьких інвестицій в економіку України.

Про це в коментарі Укрінформу сказав посол України в Туреччині Василь Боднар.

«Завдяки угоді про вільну торгівлю з Туреччиною українські виробники промислової та частково аграрної продукції отримають можливості для доступу до доволі закритого турецького ринку. Угода дасть можливість залучати турецькі інвестиції і створювати індустріальні парки, які прогресивно розвиваються в Туреччині, а також залучати турецький бізнес до відбудови України», - сказав у коментарі агентству Боднар.

 

За словами дипломата, створення в Україні індустріальних парків за прикладом Туреччини є важливим як для реконструкції України, так і перетворення нашої країни в потужну індустріальну державу.

«Тут мова йде і про задоволення власних потреб, і про можливість постачати готові вироби, вироби з доданою вартістю, щоб це були не тільки пшениця і олія, але й вироби з значною доданою вартістю «made in Ukraine», - додав дипломат.

Як відомо, турецький парламент завершив процедуру ратифікації Угоди про вільну торгівлю між Україною і Туреччиною на початку серпня цього року. Раніше було підписано меморандум на рівні міністерств торгівлі та економіки двох країн про можливість переглянути положень Угоди в бік більшої лібералізації із врахуванням змін, спричинених широкомасштабною російською агресією.

«Станом на сьогодні завершуються процедури ратифікаційні в нашому парламенті. І ми сподіваємося, що найближчим часом Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною буде ратифіковано з нашого боку. Тоді ми матимемо можливість організовувати візит високого рівня для обміну ратифікаційними документами і Угода вступить в дію», - сказав Боднар.

Посол України в Туреччині додав, що після завершенням процедури ратифікації буде створено торговий комітет на чолі із заступниками міністрів економіки і торгівлі, який буде аналізувати стан реалізації Угоди, вносити відповідні пропозиції урядам по її оновленню чи вдосконаленню, зокрема в умовах обмеження логістичних спроможностей через війну Росії проти України.

Дипломат нагадав, що за Угодою про вільну торгівлю з Туреччиною, більше ніж 90% промислової групи і близько 8% аграрної групи українських товарів підпадає під нульову ставку. Для окремих товарних груп, зокрема тих, що не охоплені початковою нульовою ставкою, встановлені перехідні періоди. Після закінчення перехідних періодів 3-7 років Туреччина скасує ввізні мита ще для 1,5% промислових товарів та для 28,5% сільськогосподарських товарів.

Як повідомляв Укрінформ, Угода про вільну торгівлю була підписана 3 лютого 2022 року під час візиту Президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана в Україну. Угода з додатками була затверджена ним 1 серпня цього року. Повідомлення про ратифікацію Угоди було оприлюднене в Офіційному віснику Туреччини 2 серпня.

Ще на цю тему