Куди зможуть дістати ЗСУ, якщо США все ж таки дадуть дозвіл повноцінно бити по РФ (мапа)

21:00 11.09.2024

Все вказує на те, що США остаточно скасують свою нелюдяну умову не бити далекобійним озброєнням по території РФ

Як повідомляе війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Після того як у США офіційно підтвердили, що Іран почав постачання ракет до РФ, Вашингтон може скасувати обмеження на удари далекобійною зброєю по території РФ. Наразі поки це неперевірена інформація на рівні інсайдів, але державний секретар США Ентоні Блінкен завтра, 11 вересня, дійсно має прибути у Київ разом із премʼєр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Окрім того, сам Блінкен повідомив про те, що мета поїздки: "почути безпосередньо від українського керівництва, які потреби Київ має станом на зараз і що партнери могли б зробити у найближчі тижні та місяці".


А до цього треба додати, що ще у серпні Україна, як повідомив міністр оборони Рустем Умеров, передала США перелік цілей, які планується атакувати далекобійним озброєнням на території РФ. А Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив про те, що мова йде про російські ракетні комплекси, склади, бази аеродроми та інші виключно військові об'єкти.

У будь-якому випадку рішення зняти нелюдяне обмеження дійсно перезріло, бо навіть у США починають лунати дуже незручні питання до Білого дому, бо своїми обмеженнями Вашингтон прямо грає на руку Кремля. А тому, цілком можливо, проілюструвати на якій глибині територія РФ опиняється під ударом, якщо дозвіл та відповідні засоби будуть надані.


Куди дістане ATACMS по території РФ

Наразі у розпорядженні України зараз є лише один вид далекобійного американського озброєння - балістичні ракети ATACMS, які мають дальність, у версії M57 з унітарною бойовою частиною, до 300 км та вагою бойової частини 214 кг. Таку ж дальність має й касетна M39A1 Block I з 174-кг бойовою частиною на 300 субелементів M74.

З території України, з логічним відступом від кордону, 300 км дальності вистачає для того, щоб ударити по об'єктах у районі Смоленська та Липецька. А з прифронтових районів на Донбасі дістати не лише військові об'єкти типу авіабази "Миллерово" та "Єйськ", а ще об'єкти під Ростовом-на-Дону, а також відомий район запуску Shahed-ів - Приморско-Ахтарск.

Куди дістане AGM-158 JASSM по території РФ

Водночас розмови про те, що США будуть передавати крилаті ракети AGM-158 JASSM йдуть дуже давно. А днями з'явилась інформація, що вони будуть передані вже цієї осені. Зрештою саме ці крилаті ракети є єдиним подібним боєприпасом до F-16. Водночас дальність застосування цих крилатих ракет, які мають 450-кг бойову частину, складає у базовій версії до 370 км.

І хоча різниця дальності між ATACMS складає лише 70 км, ця відстань важлива, бо дозволяє формально дотягнутись до Новоросійська, який став основною базою для решток російського Чорноморського флоту, а також об'єктів у районі Краснодара. А окрім того, на північному напрямі, доставати вже до Калуги та Тули.

Але слід зважити на те, що така відстань гранична для цієї версії крилатої ракети. А її маршрут не рівна пряма, а доволі складний, з метою обходження позицій ворожої протиповітряної оборони, а тому практична дальність застосування цих ракет може бути меншою.

Варто додати, що існує версія AGM-158B JASSM-ER, яка має дальність вже близько 900 км при аналогічних інших параметрах. І хоча звісно її передача доволі сумнівна, але така відстань це вже про райони Санкт-Петербурга, Вологди, Нижнього Новгорода, Тольятті, Астрахані та Грозного.


Пуск AGM-158B JASSM-ER з F-16

Куди дістане Storm Shadow / SCALP по території РФ

Враховуючи те, що до України прибуде і прем'єр-міністр Великої Британії, а Лондон, то дозволяє, то заперечує, що давав дозвіл на використання крилатих ракет Storm Shadow по території РФ, залишається сподіватися, що завтра британці також дадуть "зелене світло".

При цьому слід зазначити, що наразі саме ця ракета є найбільш далекобійною, бо її оригінальна дальність складає 560 км. А це вже про можливість дістати, при цьому із певним запасом, сам район Москви, а також військові об'єктів поряд із такими містами, як Твер, Рязань та Тамбов. При цьому слід розуміти, що у тому ж Тамбові росіяни перетворили хлібний комбінат на військовий об'єкт, бо збирають на ньому дрони.


На інших напрямах такої дальності вистачить для того, щоб дістати військові об'єкти у районі Сочі, Ставрополя, Майкопа та Волгограда. Але необхідно пам'ятати, що це крилата ракета, а тому реальна дальність застосування буде меншою.

Окрім того, навколо дальності понад 300 км існує твердження, що їх передача обмежена. Водночас так званий Режим контролю ракетних технологій є "джентльменською угодою". Більше того, після того, як РФ передала Білорусі ОТРК "Искандер" з балістичними ракетами дальністю 500 км та крилаті з дальністю понад 1500 км навряд про цю домовленість відносно РФ взагалі треба згадувати.

Теми:

Ще на цю тему