«Замах на українську ідентичність»: Сейм Польщі засудив депортацію дітей з України до Росії

08:20 12.09.2024

Польський сейм засудив викрадення Росією українських дітей, назвавши це «ганебним замахом на українську ідентичність» – відповідну резолюцію сьогодні підтримали депутати.

Зміст документу, проєкт якого представила президія Сейму, зачитала віцемаршалок Моніка Веліховська, передає Радіо Свобода.

«Сейм Республіки Польща однозначно засуджує викрадення українських дітей з метою їх незаконного усиновлення та русифікації. Дії Російської Федерації та Республіки Білорусь, що співпрацює з нею, є ганебним замахом на українську ідентичність, вони порушують Конвенцію ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, а також Конвенцію ООН про права дитини, ініціатором якої була Польща», – написали депутати у документі.

Законодавці додають, що вважають своїм обов’язком захищати права, прописані в Конвенції, зокрема, право дитини знати своїх батьків і залишатися під їхньою опікою, а також право зберігати свою ідентичність, в тому числі громадянство, прізвище та родинні стосунки.

«Ми рішуче виступаємо проти порушення міжнародних норм шляхом системних дій російської влади, включно з президентськими указами, які спрощують усиновленню дітей, позбавлених батьківського піклування, і надання їм російського громадянства», – йдеться в тексті ухвали.

Як підкреслили в палаті, «про злочинний характер цих дій» свідчить видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента Росії Володимира Путіна і уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

«Сейм Республіки Польща очікує від міжнародного співтовариства виконання цього рішення та вжиття заходів для покарання винних у воєнних злочинах, скоєних проти українського народу», – додають депутати.

Вони також нагадали, що Польща від початку російської агресії проти України стоїть на боці жертв, у тому числі найбільш вразливих - дітей, зокрема, підтримуючи неповнолітніх біженців, а також беручи участь у роботі Міжнародної коаліції щодо повернення українських дітей.

Сейм закликав міжнародну спільноту долучитися до ініціатив, спрямованих на повернення українських дітей додому, а також «якнайшвидше припинити незаконні викрадення і зробити можливим повернення українських дітей на батьківщину».

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової. Їх підозрюють у скоєнні воєнних злочинів – насильницьких депортацій та переміщення населення, зокрема дітей, із окупованих територій України.

Повернути в Україну, за даними влади, поки що вдалося близько пів тисячі дітей.
 

Ще на цю тему