Туреччина підпише довгострокову угоду про постачання СПГ з Total Energies - ЗМІ

11:20 13.09.2024

Туреччина підпише довгострокову угоду про постачання скрапленого природного газу (СПГ) з Total Energies наступного тижня в Г’юстоні.

Про це повідомляє видання Middle East Eye, передає Укрінформ.

“Десятирічна угода охоплюватиме період, починаючи з 2027 року”, - повідомили виданню обізнані джерела, відмовившись уточнити обсяг СПГ, який буде поставлений до Туреччини.


Зазначається, що угода є однією із серії договорів, про які міністерство енергетики та природних ресурсів Туреччини ​​домовилося цьогоріч.

На початку цього місяця турецька державна енергетична компанія BOTAŞ та транснаціональна енергетична корпорація Shell підписали довгострокову угоду про постачання СПГ. Згідно з угодою, компанія Shell буде забезпечувати BOTAŞ приблизно 4 млрд кубометрів скрапленого природного газу щороку протягом 10 років, починаючи з 2027 року.

Джерела Middle East Eye уточнили, що обговорювана угода з Total Energies передбачає постачання газу до Туреччини меншого обсягу, ніж угода з Shell, але не називали точний обсяг.

У травні Анкара також підписала окрему десятирічну угоду з американським енергетичним гігантом Exxon Mobil щодо постачання країні 2,5 млн тонн СПГ на рік.

Очікується, що угоди з Shell, Exxon Mobil і Total Energies зміцнять позиції Туреччини в переговорах про продовження існуючих контрактів. Деякі з угод, підписаних із західними енергетичними компаніями, також передбачають перепродаж частини закупленого Туреччиною газу третім країнам. Туреччина, зокрема, зможе продавати газ, який постачає Shell, балканським країнам або іншим покупцям, якщо матиме надлишок.

Як повідомляє видання з посиланням на міністра енергетики та природних ресурсів Туреччини, газові контракти BOTAŞ з Росією на використання трубопроводу «Блакитний потік» закінчуються в 2025 році, довгострокові контракти на закупівлю трубопровідного газу з Іраном закінчуються в 2026 році, дія угоди про постачання СПГ з Алжиром закінчується в 2027 році.

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина неодноразово заявляла про намір стати енергетичним хабом для постачання енергоносіїв через свою територію. Наприкінці 2022 року на північному заході Туреччини відкрили нову чергу підземних газосховищ, що зробило Сіліврійське сховище найбільшим у Європі з об’ємом 4,6 мільярда кубічних метрів.

Цьогоріч Туреччина почала будівництво потужного газосховища в районі озера Туз у центральній частині країни. Початковий об’єм становить 1,2 млрд кубометрів, згодом він буде збільшений у кілька етапів.

Теми:

Ще на цю тему