Боррель пообіцяв швидку відповідь ЄС за передачу іранських ракет Росії

17:00 13.09.2024

Європейський Союз засуджує нещодавню передачу Росії балістичних ракет іранського виробництва та готує нові санкції у зв’язку з цим.

Про це йдеться у заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля від імені Євросоюзу у п’ятницю, повідомляє "Європейська правда".

Боррель зауважив, що позиція Європейського Союзу щодо участі Ірану у війні Росії завжди була чіткою, і тепер Європейський Союз "буде реагувати швидко і в координації з міжнародними партнерами".

"У тому числі за допомогою нових і значних обмежувальних заходів проти Ірану, включаючи визначення фізичних і юридичних осіб, причетних до іранських програм балістичних ракет і безпілотників, і в цьому зв'язку розглядає обмежувальні заходи також в авіаційному секторі Ірану", – заявив Боррель.

Він назвав передачу іранських ракет прямою загрозою європейській безпеці, що є суттєвою матеріальною ескалацією після постачання іранських БПЛА та боєприпасів.

"Це відбувається в розпал останніх атак Росії проти України, в тому числі із застосуванням балістичних ракет і безпілотників, які доводять її чітку рішучість продовжувати жорстоку загарбницьку війну проти України та її народу, зокрема, націлену на критично важливу енергетичну інфраструктуру, намагаючись спричинити якомога більшу кількість жертв серед цивільного населення і завдати масштабних руйнувань. 

Іранські балістичні ракети тепер можуть бути використані для того, щоб спричинити подальші страждання та руйнування в Україні", – констатував Боррель.

Напередодні стало відомо, що Боррель передав країнам-членам пропозицію санкцій за передачу Іраном балістичних ракет Росії. 

Теми:

Ще на цю тему