Румуни замовили 54 Abrams, а тепер кажуть, що ці танки для вирішального удару й треба додаткові типи

21:00 13.09.2024

Abrams армії США під час навчань у Румунії, фото - US DoD
 

Окрім всього іншого, це виглядає і як повернення до класифікації танків за призначенням на полі бою
Румунія зараз перебуває в процесі оновлення свого бронетанкового парку, зокрема ця країна очікує на поставку 54 танків M1 Abrams від США і заодно "прицінюється" до південнокорейських K2.

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Для самих румунських військових оновлення парку бронетехніки загалом перезріло, зараз їх танковий "кулак" складається з 5 батальйонів, оснащених машинами типів Т-55, TR-85 і TR-85M1 Bizonul, що виготовлялись за часів "Варшавського договору".

Окреслений вище процес відбувається доволі своєрідно, що ми уже наприклад відображували в публікації про те, чим K2 для Румунії виявився краще за Abrams, особливо для заміни копії Т-55.


Танки K2, фото ілюстративне

Але далі буде значно цікавіше. Як пише профільний румунський портал Defense Romania, в своєму подкасті для цього видання генерал-лейтенант танкових військ Кетелін Томеску, котрий має досвід командування багатонаціональними з’єднаннями НАТО, окреслив таку думку – танки M1 Abrams має тримати як резерв для виконання головного й вирішального удару, а інші "рутинні" бойові завдання слід покласти на танки інших типів.

Мовляв, "Абрамс" для румунської армії – "танк добрий, але складний", тому всі 54 замовлені M1 Abrams слід звести в один окремий батальйон, який має бути в резерві для виконання єдиного й вирішального удару, а інші танкові батальйони слід комплектувати наприклад K2 з Південної Кореї, в разі якщо такі танки будуть замовлені, звісно.


Таке сегментування майбутніх танків для румунської армії згаданий вище генерал Кетелін Томеску пропонує також і з логіки, що ті самі "Абрамси" в умовах Румунії навіть у мирний час буде доволі складно експлуатувати: транспортна інфраструктура країни поки що не адаптована під настільки важкі машини; ну й окрім того, ці танки мають доволі ненажерливу газотурбінну силову установку.


Румунські TR-85 M1 Bizonul, ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший погляд, картина виглядає так, що румуни спочатку замовили собі танки Abrams, а тепер тільки зараз починають визначатись, як взагалі ці машини можна використовувати на полі бою, і це все доволі непослідовно.

Але з іншої сторони, в окресленому вище можна заодно побачити повернення до розподілу танків за призначенням на полі бою, де "рутинні" бойові завдання мали "витягувати" на собі середні танки, ну а важкі танки мали стояти в резерві для прориву оборони противника, або ж якраз забезпечення "маневреної оборони" в критичній ситуації.


Тим більш, що певні ознаки такого розвороту до розподілу танків за функціоналом на полі бою ми можемо побачити і по формату використання танкових підрозділів як в складі Сил оборони України, так і в складі російських окупаційних військ.

Ще на цю тему