Китай заборонив своїм автовиробникам будувати заводи в Росії

10:30 14.09.2024

Китай не хоче, щоб його автовиробники ризикували своїми грошима в таких країнах, як Росія, відтак надії РФ налагодити на внутрішньому ринку виробництво автомобілів за допомогою китайських компаній, найімовірніше, так і залишаться надіями.

Про це пише БізнесЦензор з посиланням на The Moscow Times.

Міністерство торгівлі Китаю на нараді, що відбулася на початку липня, попередило автовиробників про ризики, пов'язані з інвестиціями за кордоном, розповіли знайомі з ситуацією джерела. 

Співробітники китайського Мінторгу "наполегливо не рекомендували" інвестувати в будівництво заводів у Росії та Туреччині, не дозволили вкладатися в Індію, але в більш м'яких висловлюваннях описали ризики при роботі в Європі та Таїланді.

Щоб знизити можливі ризики через геополітичні проблеми, чиновники рекомендували використовувати зарубіжні заводи для складання з компонентів, доставлених із Китаю.

Російський автопром пережив катастрофічний обвал внаслідок повномасштабної війни, розв'язаної Росією проти України. Через зупинку заводів іноземних виробників, які залишили Росію, випуск у 2022 році впав утричі до мінімуму з розпаду СРСР.

"Поки що складно сказати, як [позиція уряду Китаю] позначиться на вже запущених або запланованих проєктах, але всі вони – складання на вже існуючих підприємствах, у партнерстві з російськими компаніями, за винятком запущеного в 2019 році заводу Great Wall Motor з випуску автомобілів Haval у Тульській області. Це теж складання, але з найвищим ступенем локалізації, плюс належить він китайській компанії", – розповів російський автомобільний експерт.

Втім, і до рекомендації влади китайські автоконцерни не прагнули розвивати виробництво в Росії, обмежуючись складанням своїх моделей на потужностях, що звільнилися після виходу західних концернів.

Як зазначається, Китай і так має проблеми зі збутом того, що вони у себе виробляють, оскільки свій ринок зростає повільніше, ніж вони думали, до того ж діють обмеження США та ЄС. Тому будувати заводи в Росії не здається доцільним.

Подробно с перечнем российских предприятий под санкциями можно ознакомиться в Базе данных юридических лиц, в отношении которых введены санкции Украины, ЕС, Великобритании, Канады и США в связи с российской агрессией против Украины.

Ще на цю тему