У ЄС обговорили опції, як гарантувати $50 млрд кредиту від росактивів для України

12:30 14.09.2024

Європейська комісія у п’ятницю, 13 вересня, представила державам-членам варіанти продовження терміну дії санкційного режиму проти Росії, щоб розблокувати угоду щодо використання заморожених російських активів на користь України.

Про це повідомляє Euractiv, пише Європейська правда.

Пропозиція Єврокомісії пов’язана з планом країн "Групи семи" надати Україні 50 мільярдів доларів кредиту за рахунок заморожених росактивів і покликана гарантувати, що ці активи не будуть розморожені, доки Росія не погодиться виплатити репарації сама.

Виконавчий орган ЄС запропонував постійним представникам держав-членів три варіанти подальших дій.

Перший передбачає заморожування активів Росії на п'ять років, але з можливістю перегляду кожні 12 місяців та затвердженням кваліфікованою більшістю держав-членів. Другий – одностайне продовження заморожування кожні 36 місяців. Третій варіант передбачає продовження всіх санкцій проти Рона 36 місяців.

Більшість послів ЄС під час п'ятничної зустрічі були відкриті до запропонованих варіантів, але деякі з них висловили застереження. Серед іншого, Бельгія нагадала про потенційний ризик позовів проти депозитарію Euroclear на її території, де заморожена більша частина росактивів.

А Франція наполягала, що частина фінансування для України має бути спрямована на військові витрати.

Обговорення питання про подальше замороження активів Росії, ймовірно, буде включене до порядку денного зустрічі лідерів ЄС у середині жовтня в Брюсселі, пише Euractiv.

У Євросоюзі хочуть ухвалити угоду до виборів у США в листопаді, аби не було невизначеності щодо долі фінансової допомоги для України.

Нагадаємо, лідери "Групи семи" на саміті в червні дали політичну згоду на використання надприбутків від заморожених російських активів у їхніх юрисдикціях, а саме приблизно 50 мільярдів доларів на рік.

Як очікується, на Європейський Союз припаде більшість кредиту, який нададуть Україні за рахунок росактивів.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему